Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Univerzitetske kantine u Berlinu služit će manje mesa

Merima Dervišić

14.09.2021

Studenti su tražili namirnice čija je potrošnja klimatski prihvatljiva

Ilustracija: H_Ko / Shutterstock.com

Od oktobra 2021. godine sve 34 studentske kantine u Berlinu četiri dana sedmično služit će samo jedan obrok s mesom, dok će meni u kuhinjama ovih kantina biti 68% veganski, 28% vegetarijanski i 2% zasnovan na jelima od ribe. Meso će zamijeniti obroci pripremljeni sa heljdinim i speltinim brašnom, grilovanim slatkim krompirom (batatom), mariniranom cveklom, sjemenkama sezama ili zapečenom pastom sa sirom i paradajzom.

Uporno smo primale studentske zahtjeve da promijenimo ponudu hrane koju smo do sada imale u kantinama, a većina njih navodi kako želi da jede namirnice čija je potrošnja klimatski prihvatljiva, kazala je Daniela Kummle iz organizacije Studierendenwerk koja se bavi ekonomskim, socijalnim, zdravstvenim i kulturnim pitanjima studenata na visokoobrazovnim ustanovama u Berlinu.

U njemačkim univerzitetskim kantinama trenutno se može pronaći od 30 do 50 posto ponude koja je u skladu s vegetarijanskim načinom prehrane, a situacija se mijenja jer sve više studenata i studentica zahtijeva promjenu hrane ponuđene u kantinama. Berlin, ipak, prednjači pa je, prema anketi iz 2019. godine, 13,5% studenata i studentica navelo kako jede samo vegansku hranu, dok je među studentima na državnom nivou tek 1,6% vegana. U Berlinu je te godine 33% studenata i studentica reklo da su vegetarijanci i vegetarijanke.

U borbi protiv klimatskih promjena pridružuju im se i univerzitetske uprave – univerzitet Humboldt do 2030. godine postat će klimatski neutralan, dok Tehnološki univerzitet u Berlinu taj isti cilj namjerava ostvariti do 2045. godine. Inače, više od 300 zaposlenih na ova dva univerziteta potpisalo je izjavu da se odriče aviona kao prevoznog sredstva za sva poslovna putovanja na destinacije koje su u krugu od 1.000 kilometara od mjesta gdje žive.

Izvor: The Guardian: Berlin’s university canteens go almost meat-free as students prioritise climate

 

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Može li 50 dolara promijeniti nečije obrazovanje?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Engleska i Vels zabranjuju konverzijsku terapiju, osim za trans osobe

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Walesu zabranjeno bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

I higijenski ulošci i tamponi su školski pribor

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Posjete muzeju ne vode boljim ocjenama

Merima Dervišić