Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Hoće li fakulteti primati nevakcinisane studente i studentice?

Merima Dervišić

14.04.2021

Vakcinu neće morati primiti oni koji studiraju na daljinu. U slučaju univerziteta Nova Southeastern, vakcinacija će biti obavezna i za univerzitetsko osoblje.

Ilustracija: BaLL LunLa / Shutterstock.com

Američki univerziteti tokom pandemije zabilježili su pad broja upisanih studenata i studentica, ali i mnogo onih koji su odustali od studija jer nisu željeli plaćati online časove umjesto redovne nastave. Masovni povratak u kampuse sada je sve bliže jer je dosta univerzitetskog osoblja i studenata vakcinisano, ali se postavlja pitanje da li je moralno, odnosno praktično tražiti od svih da se vakcinišu prije početka studija.

Univerzitet Rutgers u New Jerseyu, kao i univerzitet Cornell u New Yorku prvi su objavili kako će povratak na časove najesen biti moguć samo za studente i studentice koji su primili vakcinu. Potom je isto saopćenje došlo i sa univerziteta Brown, Northeastern, Nova Southeastern, Fort Lewis College i Duke.

Antonio Calcado sa univerziteta Rutgers kazao je da su odluku donijeli nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden najavio da će sve odrasle osobe imati priliku da se vakcinišu već od maja 2021. godine (nedavno je taj rok pomjeren za 19. april – op. aut.). Njihov univerzitet jedan je od najvećih u zemlji, sa oko 36 hiljada studenata i studentica na dodiplomskom i 16 hiljada na postdiplomskom studiju u New Brunswicku.

Ne radi se samo o tome da smo sigurniji ako smo vakcinisani, nego da su i drugi sigurniji u tom slučaju. Zato ćemo zahtijevati da se studenti i studentice vakcinišu ukoliko žele studirati na našem univerzitetu, dodao je on i kazao kako je vakcinacija studenata dobra ideja iz tri razloga. Naime, ova populacija sklona je većoj interakciji s drugim grupama, najmobilnija je i, nažalost, ne pridržava se mjera, pojasnio je Calcado.

Iako se većina sadašnjih studenata i studentica slaže s ovom odlukom, moguće je zaobići vakcinisanje ukoliko imaju valjano vjersko ili zdravstveno opravdanje. Vakcinu neće morati primiti ni oni koji studiraju na daljinu. U slučaju univerziteta Nova Southeastern, vakcinacija će biti obavezna i za univerzitetsko osoblje.

Gerri Taylor, predsjednica COVID tima Američke univerzitetske zdravstvene asocijacije, navodi kako još uvijek ne postoji oficijelno rješenje sa smjernicama o pohađanju nastave najesen. Za sada se radi na vakcinisanju što većeg broja studenata kako bi se ova grupa imunizirala prije ljetnog raspusta i povratka kućama.

Izvor: USA Today: Rutgers, Cornell mandate COVID-19 vaccines for students. Is this the new norm for college?

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Sindikat obrazovanja u Chicagu gradskim vlastima uputio zahtjeve

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Univerzitet u Manchesteru nastavit će sa online predavanjima

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Mora li moje dijete čitati lektiru na raspustu?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Direktor škole napisao poruku za svakog od 459 đaka

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto su nastavnice sklonije depresiji nego druge odrasle osobe

Merima Dervišić