Obrazovna politika

Povodom izmjene odluke o školskom kalendaru

Zvekir i torabuša

Nenad Veličković

23.04.2022

Kroz tako odškrinuta vrata samovolje na mjesto nauke istjerane iz škole ulaze nasilje i nekompetencija.

Ilustracija: Ajdin Kamber / Shutterstock.com

U nacrtotini zakona o obrazovanju stoji, tamo gdje se govori o informacionom sistemu, da se “obrada ličnih podataka u EMIS sistemu vrši uz korištenje obaveznih mjera tehničke zaštite, koje uključuju pohranu u bazu podataka i pristup serveru, preko mreže kontrolirane s firewall-om. Podaci o prenosu od udaljenih korisničkih računara do servera i obratno zaštićeni su od prisluškivanja i izmjene. Zaštita se provodi upotrebom kriptografije upotrebom HTTPS protokola i alternativno upotrebom VPN mreža.”

Ako, međutim, potražite u nacrtu kako se provodi zaštita od zaraznih bolesti, nećete naći ništa. Ima fajervol, ali nema vakcina. Problem su prisluškivanje i izmjene, nisu morbile, rubeola, polio, tuberkuloza... 

Vakcinacija je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obavezna, a Naredbom o programu obaveznih imunizacija detaljno opisana. Ako ste pretpostavili da je uslov za upis u školu uredna vakcinacija, prevarili ste se. Dovoljno je ljekarsko uvjerenje o psihofizičkom stanju djeteta i certifikat o pohađanju obaveznog predškolskog programa. Iako u naredbi piše da je provjera statusa imunizacije obavezna prilikom upisa u sve vrste škola, o tome u nacrtu zakona o obrazovanju ni riječi. Kad treba utrpati vjeru u obrazovanje, onda je objašnjenje ovo: usklađivanje s drugim zakonima. Kad treba nauku izbaciti iz škole, ne treba nikakvo objašnjenje. Pa je onda svima normalno kad ministrica obrazovanja donese Odluku o izmjeni odluke o školskom kalendaru, koja se tiče pola grada – bez ijedne riječi objašnjenja. Kroz tako odškrinuta vrata samovolje na mjesto nauke istjerane iz škole ulaze nasilje i nekompetencija. 

Kantonalna vlast smatra eto nakon dvije pandemijske godine da je voda torabuša jednako dobra imunološka zaštita kao i vakcina. Doktori su doktori, ali Torabi je Torabi. Toj vlasti, koja se predstavlja kao građanska, važnije je da razbroji djecu na bošnjake, hrvate, srbe i anamone, nego da ih zaštiti od bolesti koje im mogu otežati ili čak oduzeti život. Ta vlast, koja sebe stalno zamišlja kao da je za 21. aj-ti vijek, na nauku gleda kao na zanat. U ciljevima i načelima svog traljavog nacrta pominje je ovako: osposobiti učenike da razumiju savremene naučne spoznaje i dostignuća. Dok o zanatima ovako: podsticati učenike za izučavanje i promociju tradicionalnih zanata

Najzad, na grbu kantona nisu teleskop ni epruveta nego zvekir i poluhalka. Zato je od svih vakcina u školi ostala obavezna samo jedna: protiv pameti.

 

Pročitajte također — Nenad Veličković: Igrokaz u Zgradi na Koševskom potoku  

Najnovije

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 02

Množenje s nulom

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija