Odgojni aspekti

Korona je popustila, ali ne i isključivost

Entitetski čiste ekskurzije

Srđan Puhalo

15.03.2022

Ovo je savršen alibi da djeca iz Republike Srpske, a isto je i u Federaciji BiH, ne upoznaju drugi entitet, ljude koji u njemu žive, a samim tim ni vlastitu zemlju.

Ilustracija: Školegijum

Krajem februara 2022. godine Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obavijestilo je sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj da u narednom periodu mogu planirati sve aktivnosti koje se odnose na organizaciju škole u prirodi, izleta, ekskurzija te proslava maturskih večeri, a na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Bože, koliko Republike Srpske u jednom pasusu.

I dok su se nastavnici i profesori hvatali za glavu zbog još jedne dodatne i neplanirane obaveze, dječijoj sreći nema kraja. 

Iako se ekskurzije planiraju za maj ili juni, đaci već razmatraju ko će s kim sjediti u autobusu, ko će s kim biti u sobi, kreiraju se plejliste na telefonima i mašta o do sada neviđenom provodu sa društvom. 

 

Šta je to ekskurzija?

Pravilnik za izvođenje ekskurzija i izleta ekskurziju definiše kao:

Vannastavni oblik vaspitnoobrazovnog rada koji se ostvaruje van škole s ciljem savlađivanja dijela nastavnog programa neposrednim upoznavanjem sadržaja predmeta, pojava i odnosa u prirodnoj i društvenoj sredini, upoznavanjem kulturnog nasljeđa i privrednih dostignuća koja su u vezi sa djelatnošću škole i ostvarivanjem ciljeva iz oblasti moralnog, emocionalnog, profesionalnog, socijalnog, estetskog i fizičkog vaspitanja, a planirana je godišnjim programom rada škole.

U članu dva definišu se ciljevi ekskurzije:

Cilj ekskurzije je da učenici neposrednim kontaktom sa prirodom upoznaju uzročnoposljedične odnose u prirodnoj i društvenoj sredini, privredna dostignuća i kulturno nasljeđe i sintezom stečenih znanja savladaju dio nastavnog programa koji proizlazi iz djelatnosti škole.

Zadaci ekskurzije su:

  • razvijanje pozitivnog odnosa prema nacionalnim, umjetničkim, naučnim i uopšte kulturnim vrijednostima u Republici i Bosni i Hercegovini, zemljama u okruženju Bosne i Hercegovine, kao i drugim evropskim zemljama, 
  • izgrađivanje estetskih i kulturnih navika,
  • bolje upoznavanje učenika i nastavnika,
  • bolje upoznavanje učenika i učenika, 
  • sticanje novih saznanja, 
  • razvijanje interesovanja za prirodu i izgrađivanje ekoloških navika, 
  • upoznavanje zanimanja ljudi koja su karakteristična za pojedine krajeve,
  • formiranje demokratskog stava u svim odnosima i 
  • razvijanje osjećaja odgovornosti i tačnosti.

Roditeljima je ubrzo došao upitnik sa dva jednostavna pitanja 

 Slika 1

Da li ima nešto što vam bode oči u ovim pitanjima, pogotovo u drugom pitanju?

Meni je interesantno da u obje ponuđene ture Federacije BiH nema ni na mapi. 

Nema Bihaća, Travnika, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Neuma. Nema Vlašića, Kupresa, Igmana, Hutovog Blata. Nema Zemaljskog muzeja u Sarajevu, muzeja Mlade Bosne, muzeja Bitke na Neretvi u Jablanici, nema posjete Starog mosta, niti posjete slapovima Kravica kraj Ljubuškog.

Iako se svašta može vidjeti u Federaciji BiH, autobusi sa đacima iz Republike Srpske u Federaciji će stati samo ako se nekome bude piškilo ili kakilo. 

 

Zašto je to tako?

Odgovor je vrlo jednostavan, to je strah i briga za učenike. Ministarstvo prosvjete, Republički pedagoški zavod, nastavnici i roditelji plaše se za bezbjednost djece u Federaciji BiH, a rat je stao prije 25 godina. 

Ovo je savršen alibi da djeca iz Republike Srpske, a isto je i u Federaciji BiH, ne upoznaju drugi entitet, ljude koji u njemu žive, a samim tim ni vlastitu zemlju. 

To što ta ista djeca, u okviru nekih drugih programa i ekskurzija, bez problema špartaju Bosnom i Hercegovinom nije dovoljno jak argument vlastima Republike Srpske i Federacije BiH da bilo šta mijenjaju po ovom pitanju. 

A zašto bi i mijenjali?

Ovo je savršeno oružje nacionalistima da nastave sa razdvajanjem mladih u Bosni i Hercegovini, jer ima li išta ljepše nego entitetski čista ekskurzija?

Najnovije

Duplo golo

Dejan Ilić

Šipak državnosti

Nenad Veličković

O udžbenicima hemije

Marija Kiri ili Maraja Keri?

Enes Kurtović

Protesti protiv nasilja nad ženama i imena osnovnih škola

Gdje počinje femicid

Marko Ban

Iz Srbije povodom rasprave o Evroprajdu

O udžbenicima, rodu i emancipaciji

Miloš Janković