Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Novogodišnje darivanje koje izmiče kontroli

Merima Dervišić

27.12.2018

Jedna je škola u Oxfordshireu bila primorana da zabrani roditeljima darivanje poklona skupljih od 50 funti

Foto: Moonflies Photo / Shutterstock.com

Online reklame za novogodišnje poklone nastavnicama obiluju idejama. Najpopularnije su personalizirane narukvice, vaučeri za spa-centre, boce vina ili nekog drugog alkoholnog pića i, naravno, mnogo čokolade, pa čak i korpe koje manje-više sadrže sve navedeno. Jedna od praksi je i sakupljanje novca u razredima, a jedan đak u Britaniji za učiteljicu u prosjeku izdvoji 10 funti.

Jasno je da su u mnogim sredinama i školama roditelji i porodice đaka pod velikim pritiskom zbog opšteprihvaćene tradicije darivanja nastavnika u ovom periodu i često se dešava da se porodice takmiče u tome ko će pokloniti najbolji, najoriginalniji ili najskuplji poklon. Međutim, većini nastavnika i nastavnica ova situacija se čini, u najmanju ruku neugodnom jer najčešće ne žele prihvatiti poklone materijalne prirode, posebice kada znaju da za porodice koje darivaju ove poklone izdvajanje novca predstavlja ogroman napor i stres.

Druga strana priče jeste da se đaci mogu osjećati povrijeđeno ukoliko njihov učitelj odbije baš njihov poklon za koji su izdvojili toliko vremena ili novca, i sam čin odbijanja može imati jako negativan utjecaj na njih.

Zbog toga je Anglesey škola u Walesu izdala saopćenje za roditelje u kojem želi obuzdati prazničnu velikodušnost i otkloniti pritisak na porodice koje se osjećaju obaveznim darivati nastavnike i nastavnice.

Jedna je škola u Oxfordshireu bila primorana roditeljima zabraniti darivanje poklona skupljih od 50 funti. U Škotskoj se organizira kampanja koju su pokrenuli udruženje roditelja, sindikat nastavnika i organizacija za pomoć siromašnoj djeci, u kojoj se kaže da je hvala dovoljan poklon za svakog nastavnika.

Mnoge škole su, kao alternativu za one porodice koje i dalje žele darovati nastavnike, preporučile doniranje nevladinim i humanitarnim organizacijama ili javnim kuhinjama, a za one đake koji lično žele reći hvala svojim nastavnicima, preporučile su izradu novogodišnjih čestitki.

Ono što ostaje zauvijek jesu čestitke, a ne pokloni koje dobijete, one se ne mogu kupiti ničim na svijetu, kaže Nicola Brown, učiteljica u penziji, koja u jednom ogromnom albumu čuva sve novogodišnje čestitke koje je dobila tokom radnog vijeka.

BBC: Are teachers' Christmas gifts getting out of control?

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Anketa koja spašava živote

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Samoubistvo treće na listi uzroka smrti djevojčica od 10 do 14 godina u SAD-u

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U školi Doull u Denveru joga umjesto kazne

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Skype pomaže da se u nastavi prošire znanja, ali i steknu prijatelji

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Pidžama nije adekvatna odjeća za roditelje koji dolaze u školu

Merima Dervišić