Iz dječije perspektive

Stipendije za nadarene đake u Tuzlanskom kantonu

500.000 KM kao i prošle godine, ali promijenjeni kriteriji

Anisa Mahmutović

01.12.2023

Ove godine u konkursu nema stavke uspjeh iz oblasti sporta i sportskih učeničkih školskih programa.

Ilustracija: PredragLasica / Shutterstock.com

Ni Lana Pudar, kao svjetska prvakinja u plivanju na 100 metara, da je stanovnica Tuzlanskog kantona, ne bi ispunjavala uslove iz konkursa za stipendiju za nadarene učenike Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona! 

Naime, prema prošlogodišnjem konkursu, nadarenim učenicima su smatrana djeca čiji je ostvareni uspjeh sa prosječnom ocjenom 4,5 u završenom razredu, a pored toga bili su bodovani uspjesi na školskim takmičenjima, opći uspjeh u prethodnoj školskoj godini ukoliko dijete pohađa paralelno muzičku školu, te postignuća iz oblasti tehničkog stvaralaštva, kulturno-umjetničkog stvaralaštva u prethodnoj školskoj godini i uspjeh iz oblasti sporta i sportskih učeničkih školskih programa. Ove godine u konkursu nema stavke uspjeh iz oblasti sporta i sportskih učeničkih školskih programa.

Majka dječaka koji je Bosnu i Hercegovinu predstavljao na svjetskom i evropskom takmičenju u šahu Medira Ćulum kaže da je njen sin bio prvak BiH, a aktuelni je prvak Federacije BiH, odličan učenik, ali neprepoznat za raspisani konkurs. 

Prošle godine moj sin je imao stipendiju za nadarene učenike jer su sportska postignuća bila predviđena konkursom. Kako je u tome dijelu bilo i najviše žalbi, ove godine su odlučili u potpunosti izbaciti sport iz bodovanja, kaže Medira Ćulum. 

U komentarima na društvenim mrežama ministar Ahmed Omerović odgovara da će biti bodovani rezultati malih sportista na ostvarenim školskim takmičenjima prema nastavnom planu i programu. 

No, prema NPP-u i po ministrovom obećanju s Facebooka, biće bodovani mali atletičari, košarkaši, odbojkaši, malonogometaši i rukometaši.

Iz Ministarstva obrazovanja TK zvanično kažu da će takozvani mali sportisti biti obuhvaćeni javnim pozivom Ministarstva za kulturu, sport i mlade, no ne komentarišu činjenicu da ta klasifikacija nije ista i ne izdvaja školsku djecu koja nisu u školskim sportovima.

Iz Ministarstva finansija su potvrdili da je budžetom kantona za ovu godinu za stipendiranje nadarenih učenika i studenata predviđeno 500.000 KM, koliko je za te namjene bilo izdvojeno i prethodne godine. 

No, sin Medire Ćulum, kao predstavnik BiH u svijetu, biće nepostojeći za obrazovni sistem TK, a biće nepostojeći i svi drugi mali sportisti čija postignuća nisu u okviru NPP-a. On će moći konkurisati na Javni poziv Ministarstva za sport, kulturu i mlade, u kojem nema razlike između redovnog učenika sportiste i seniora, jer je riječ o klasičnom pozivu za sportska postignuća tokom godine za sve kategorije. 

Istini za volju, uprkos postojećim uslovima i izmjenama u kriterijima, javni poziv nije raspisan.

Biće ubrzo, kažu u Ministarstvu.

Možda ima vremena za promjene? 

Najnovije

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Crno je iza roze naočala

Fontoplumo

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Za sada caruje dosada

Fontoplumo

Sudbina nadarene djece zarobljena politikom

Djeca s ničije zemlje

Anisa Mahmutović

Ususret najavljenom štrajku prosvjetnih radnika

Doprinos roditelja kvalitetu obrazovanja

Marko Ban

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Formativno, sumativno, uzaludno ili praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje

Fontoplumo