Odgojni aspekti

Obrazovanje očima jedne mame

Nada umire posljednja

Fontoplumo

17.08.2023

Pa kada vam iz ministarstva ne odgovore ili vam kažu da ne mogu ispuniti vaše zahtjeve, vi lijepo stupite u štrajk – upućujem je.

Foto: Stock Adobe

Naša je kći ovog ljeta riječ raspust shvatila doslovno i raspustila se potpuno. Oslobođena dnevne rutine, bez višesatnog nadzora odraslih, spava do kasno, jede kad hoće i besposličari sa slušalicama u ušima. Vozi bicikl, s drugarima igra odbojku ili pregledaju shortseve na telefonima. Trenutno je ni omiljeni stripovi ne interesiraju.

- Koliko još imam raspusta? Koji je sada mjesec – pita nekidan, a dobro zna da školska godina počinje u septembru.

- Izračunaj sama – čikam je da makar malo upali motorku.

- Nije ti fazon – mršti se i otvara kalendar na telefonu.

- Jesi li to poželjela školu? – pitam.

- Ti bi baš da provociraš? – odgovara protupitanjem.

- Ma kakvi. Samo se nadam. Dobijaš novi predmet – radujem se umjesto nje.

- Nada umire posljednja – mudruje. I koji opet novi predmet? – cijedi kroz zube.

- Hemiju – velim.

- Bljak – reagira.

- Nije ti fazon – kažem sad ja. Hemija nije bljak, već super cool nauka.

- Možda tebi.

- Možda bi bila i tebi kada bi dopustila da te zainteresuje. Bilo šta u školi – dodajem.

- Paaa, interesuje mene puno stvari u školi – proturječi.

- Na primjer, šta? – pitam.

- Na primjer, jesu li H. i A. i dalje zajedno. I kad će slavina u WC-u u prizemlju biti popravljena. Sva budem mokra, koliko prska – objašnjava školske interese.

- Znaš ti dobro na šta ja mislim – vraćam priču u korito.

- Znaš i ti dobro da se ja ne palim na školu. Kao da ne znam šta će biti iz te hemije. Štrebaj, štrebaj, štrebaj, zadaća, zadaća, zadaća – širi ruke, prevrće očima.

- Zadaća vam pomaže da savladate gradivo ili da dovršite ono što na času niste stigli – branim zadaću, ali jalovo.

- Kad ne stignemo sve na času, to nije moj problem. Kako nikad nemamo zadaću iz tjelesnog? – presreće mi argumente.

Znam i sama da je zadaća često rezultat pretovarenih kurikuluma, da je nerijetko kod kuće odrađuju roditelji, kao i da je neke škole pa i obrazovni sistemi ne poznaju. Jednako tako, svjesna sam i da je rasprava o tome je li zadaća potrebna ili ne bez konca i zaključka. Koliko god je onih što zagovaraju zadaću, tvrdeći da ona olakšava usvajanje gradiva, jača odgovornost učenika i navikava ih na samostalan rad, toliko je i onih koji zagovaraju da je zadaća opterećenje, da frustrira učenike i da njen pozitivan učinak još niko nije dokazao.

Isto tako znam i za lekcije na sedam stranica i na šta misli kad kaže štrebaj, štrebaj, štrebaj.

- Nestalo ti riječi, a? – likuje kad vidi da sam zaćutala na njeno posljednje pitanje.

- Nije ti fer komentar – kažem joj, iako svjesna da je skroz na mjestu.

- Vidiš i sama koliko se s ostalim roditeljima iz tvoje škole trudim da bilo šta promijenim. Sjećaš li se koliko smo se borili da se vratite u škole u pandemiji? Sjećaš li se da sam danima kasno dolazila, to smo se angažirali na kurikularnoj reformi. Pa samo o preteškim ruksacima trubimo godinama i tražimo rješenja – kukam u naletu malodušja.

- I? – podiže obrvu. Šta ste postigli?

Zaćutim opet, nestade mi riječi.

- Eto, ništa – kapituliram. Nego, nisi više mala i uskoro završavaš osnovnu školu. Kad ti je škola toliko bljak i sve ti u njoj naopako, sjedni sa drugarima iz svih odjeljenja svog razreda kad počne školska godina, pa fino napišite šta to sve u školi ne valja i kako biste vi da bude. Onda to što napišete predajte razredniku ili, još bolje, pošaljite e-mailom ministrici odgoja i obrazovanja. I još medijima pride. Pomoći ću ti da skupiš e-mail adrese. Pa kada vam iz ministarstva ne odgovore ili vam kažu da ne mogu ispuniti vaše zahtjeve, vi lijepo stupite u štrajk – upućujem je.

- Je li me zezaš? – pita tiho i maksimalno iskolačenih očiju.

- Nimalo – kažem, namjestivši glas na ozbiljno. Kad već u ministarstvu ne slušaju roditelje, pojedinačno ili u Vijeću, kad nastavnike i pedagoge ne zarezuju, kad se u medijima samo pravdaju, možda vas djecu ozbiljno shvate.

- Nisam baš ovo zadnje ukapirala, ali ideja ti je cool – veli kći naglo probuđenog interesovanja. Prvo ukinuti zadaću, produžiti veliki odmor i... i ono građansko obrazovanje isto izbaciti – nabraja, više za sebe nego naglas. D. će to najbolje znati, on je naš genijalac. Nadam se samo da će i ostali htjeti – vergla, a oči joj se cakle.

- Znaš kako kažu – velim joj. Nada umire posljednja.

I nešto mislim zašto naše škole ne uče djecu da zahtijevaju smislene promjene u obrazovanju. Djeca često djeluju nezainteresovano i odsutno, ali iz nekih pukotina, kada se otvore, sve gledaju širom otvorenih očiju. Znaju šta žele i šta im treba. Otkrili su kanale komuniciranja i učenja koje mi nikada nećemo dostići. Ako radimo u njihovom interesu – trebalo bi da ih saslušamo, dobro razmislimo o tome, pa nešto prihvatimo, a nešto s jakim argumentima odbijemo. Oni će u zahtjevima nadoći, i možda će prvi biti da odmor traje duže, ali kasnije će to biti sve smislenije i odgovornije. Bez toga sva ta vijeća učenika, vijeća mladih i slični forumi nemaju nikakvog smisla.

Najnovije

Šta fali dresuri

Ja hoću život, pseći život...

Amer Tikveša

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Nasilje nad ženama i Okvirni nastavni plan i program za devetogodišnju školu u FBiH

Fontoplumo

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Pitanja, primjedbe i odgovori

Fontoplumo

U školi O Gazi

Bilo bi dobro da se ministarstva obrazovanja oglase

Marko Ban

Prilog reformi školstva

Ono crveno što smrdi

Nenad Veličković, Lejla Reko Šarčević