Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

I higijenski ulošci i tamponi su školski pribor

Merima Dervišić

30.03.2022

U ovom trenutku oko 800 miliona osoba na svijetu ima menstruaciju, a mnoge od njih, posebno u adolescentskoj dobi, nemaju pristup higijenskim proizvodima.

Foto: Sarah Milianta-Laffin / edutopia

Kada nam se đaci pojave na nastavi bez olovke, mi ćemo im je dati kako bi bili u stanju učestvovati u času i učiti. Isti stav trebali bismo usvojiti kada se radi o higijenskim proizvodima jer su oni dio školskog inventara.

U ovom trenutku oko 800 miliona osoba na svijetu ima menstruaciju, a mnoge od njih, posebno u adolescentskoj dobi, nemaju pristup higijenskim proizvodima. U Sjedinjenim Američkim Državama taj broj u prošloj školskoj godini bio je toliko visok da jedna od četiri učenice nije imala higijenske proizvode tokom menstruacije, što je u 80% slučajeva značilo da će i sama izostati s nastave, odnosno poznavati neku učenicu kojoj se to desilo. Ovi podaci jasno ukazuju na to da je pristup čistim i besplatnim proizvodima tokom menstruacije način da ove učenice ne odsustvuju s časova, odnosno da im se da prilika da se koncentriraju na vlastito obrazovanje.

Sarah Milianta-Laffin je nastavnica čiji su đaci odlučili u razred staviti ormarić sa menstrualnim potrepštinama nakon što je jedna učenica bila žrtva bullyinga ili vršnjačkog nasilja kada je iznenada u školi dobila menstruaciju i prokrvarila kroz odjeću. Počeli su razgovarati na času i Sarah je saznala da mnoge učenice umjesto uložaka koriste toalet papir, čarape, krpe ili druge stvari jer nemaju novca za uloške. Neke su kupovale debele uloške jer bi ih mogle iscijediti i ponovo koristiti. Mnoge su se žalile kako im nastavnice ne daju da idu u toalet pa zbog toga na času često moraju osjećati nelagodu da nastavnice ne bi mislile kako ne žele učiti.

Smatram da je ormarić sa higijenskim proizvodima čin socijalne, odnosno reproduktivne pravde. Ne mogu da sjedim prekrštenih ruku kada znam da je u pitanju njihovo zdravlje, kaže Sarah.

Školama koje žele uraditi isto poručuje da zalihe higijenskih uložaka za jednu osobu godišnje koštaju između pet i sedam dolara, te da postoje različiti načini da se prikupi ovaj novac – od roditeljskih sastanaka do nevladinih organizacija u mjestu gdje se škola nalazi. Dodaje kako je dobra ideja napraviti paketiće sa proizvodima u odnosu na obim krvarenja, ali i nekoliko ladica odvojiti za zalihe kojima će učenice imati pristup, jer dosta njih ima potrebu za ovim proizvodima i kod kuće.

Kada je članak napisan, pet država u SAD-u zakonom je predvidjelo da škole imaju besplatne menstrualne potrepštine. Sarah se sa đacima bori da se takav zakon donese u njihovoj državi, a za sada su u njenoj školi ovi proizvodi, zahvaljujući donacijama, dostupni svima i nisu skriveni, jer ona smatra da se o menstruaciji mora pričati otvoreno. Kao anegdotu navodi da neki momci iz njene škole sada u ruksaku nose rezervni uložak ili tampon za svaki slučaj, jer stigmi i sramu nema mjesta kada je menstruacija u pitanju.

Izvor: edutopia: How to Build a Menstruation Station at Your School

Najnovije

Online lice škola No. 23

Moguće naći i izvještaje sa pojedinih roditeljskih sastanaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 21

Desanki Maksimović bi bilo žao što nema informacija o uspjesima đaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 20

Linkovi Vijeće roditelja i Vijeće učenika vode na praznu stranicu

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 19

I dalje objave iz 2021., školski kalendar za 2021/22

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 18

Stare greške ostale, ali je novih mnogo manje

Andrej Arkoš