Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Napušteni autobus kao kabinet muzičkog

Merima Dervišić

11.03.2022

Darren Moore godinama je predavao muzičko idući od učionice do učionice s kolicima u kojima je vukao instrumente i druge rekvizite za nastavu.

Foto: BBC

Darren Moore, nastavnik muzičkog u Osnovnoj školi Lipson Vale (Ujedinjeno Kraljevstvo), pokušavao je od škole dobiti prostor koji bi mogao urediti kao kabinet muzičkog. Godinama je predavao idući od učionice do učionice s kolicima u kojima je vukao instrumente i druge rekvizite za nastavu. Kako unutar škole nije bilo prostora, došao je na ideju da učionicu sagradi u školskom dvorištu, pa je pitao predstavnike gradskog autobuskog prevoznika Plymouth City Bus jesu li voljni da za te potrebe doniraju jedan autobus koji je van upotrebe.

Kada mu je kompanija donirala autobus, on je uz pomoć roditelja i lokalnih privrednika počeo stvarati kabinet za muzičko: roditelji su se pobrinuli za postavljanje parketa i farbanje autobusa, a ovi drugi za manje popravke i preinake na autobusu. Ugrađeni su ormari i police, sjedišta za đake i grijanje. Lokalni majstori završili su električne instalacije i osvjetljenje, ugradili projektor sa zaslonom i Bluetooth zvučnike, a stara sjedišta autobusa donirali su lokalnom udruženju u Cornwallu.

Danas autobus služi kao kabinet muzičkog obrazovanja, a u njemu probe održava i školski orkestar. Osim toga, svaki đak ima pristup kabinetu i može ga koristiti kad poželi.

Izvor: BBC: Lipson Vale: Plymouth school turns donated bus into music classroom

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš