Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

U Sjevernoj Irskoj mole penzionisane nastavnice da se vrate na posao

Merima Dervišić

29.12.2021

Stav Ministarstva je da po svaku cijenu treba izbjeći ponovno zatvaranje škola, pa se razgovara i s univerzitetima da se studenti zaposle kao zamjensko osoblje.

Ilustracija: Suchawalun Sukjit / Shutterstock.com

Ministarstvo obrazovanja u Vladi Sjeverne Irske moli nedavno penzionisane nastavnice da se vrate na posao kako bi se nakon praznika djeca mogla vratiti normalnoj nastavi u učionicama. Slično se dešava i u Engleskoj nakon što je veliki broj razreda, zbog broja zaraženih nastavnica, morao preći na online nastavu.

Prema GTCNI bazi podataka iz 2018. godine, u Sjevernoj Irskoj postoji 431 nastavnica starija od 65 godina koja ima priliku vratiti se na posao nakon praznika. Oficijelni stav Ministarstva je da po svaku cijenu treba izbjeći ponovno zatvaranje škola, pa se razgovara i s univerzitetima s namjerom da se oko 550 studenata i studentica zaposli kao zamjensko osoblje nakon praznika.

Ipak, ministrica obrazovanja Michelle McIlveen smatra da ne bi bilo razumno niti fer od studenata i studentica tražiti da obavljaju posao samo zato što trenutno postoji nedostatak nastavnog kadra. Na isti način, mnogi smatraju da, ukoliko ove studentice budu primorane raditi bez mentora, odnosno iskusnih nastavnika, njihov bi angažman mogao biti upitan pred očima zakona. Tome treba dodati i činjenicu da one još uvijek imaju akademske obaveze na svojim fakultetima i da se rad u školama može negativno odraziti na njihove studije.

Izvor: BBC: Covid-19: Retired teachers asked to come back to class

Najnovije

Prevare u digitalnom svijetu i kako ih izbjeći (2. dio)

Krađa digitalnog identiteta

Damir Dizdarević

Povodom jedne presude i izuzetog mišljenja

Pravo i književna kritika

Nenad Veličković

Misao nastala u potpunom mraku

Život nam se preselio na internet

Zoran Ćatić

Medijska kultura

Oči jednog dječaka

Nenad Veličković

Sigurnost u digitalnom svijetu

Zaštita je moguća

Damir Dizdarević