Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

U Afganistanu pokretne biblioteke ponovo u funkciji

Merima Dervišić

18.12.2021

U vremenu kada milioni djevojčica nemaju pristup srednjoškolskom obrazovanju u državnim školama, ova pokretna biblioteka predstavlja jako bitan faktor njihovog obrazovanja.

Foto: SHAH MARAI / AFP / Euronews

Početkom decembra 2021. godine jedan od pet autobusa koji funkcioniraju kao pokretna biblioteka ponovo je počeo s radom, posjetivši jedan od kabulskih domova za nezbrinutu djecu. Ove biblioteke dio su projekta lokalne organizacije Charmaghz, čija je osnivačica Freshta Karim, Afganistanka koji je diplomirala na Oxfordu.

Tokom nekoliko posljednjih godina autobusi ove organizacije kružili su Kabulom kako bi stotinama djece omogućili da koriste usluge biblioteke koja ne postoji u njihovim školama. Nakon što su na vlast došli Talibani, organizacija je prestala dobijati donacije.

Za sada imamo novca da autobuse na cesti držimo još oko mjesec, pa smo odlučili da sredstva pokušamo prikupiti preko interneta, iz cijelog svijeta. Nadamo se da će nam ljudi pomoći da nastavimo sa ovim što radimo, kazao je Ahmad Fahim Barakati, zamjenik predsjednice ove neprofitne organizacije.

 

Pročitajte također — O putevima bosanskog bibliobusa: Knjige na točkovima

 

Talibanske vlasti su ovoj organizaciji nakon tri mjeseca pauze dopustile da nastavi s radom, ali tek je prije nekoliko dana postignut dogovor sa prevoznom kompanijom koja im ustupa autobuse. U vremenu kada milioni djevojčica nemaju pristup srednjoškolskom obrazovanju u državnim školama, ova pokretna biblioteka predstavlja jako bitan faktor u njihovom obrazovanju. 

Ukoliko želite pronaći više informacija ili donirati novac za ovaj projekat, to možete učiniti ovdje: https://charmaghz.org/.

Izvor: Euronews: Mobile libraries restart for the first time in Kabul since Taliban takeover

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš