Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

U Škotskoj će utakmice evropskog prvenstva gledati i u učionicama

Merima Dervišić

18.06.2021

Ovo je validno obrazovno iskustvo jer 15 mjeseci nismo učestvovali u aktivnostima koje doprinose osjećaju zajedništva, rekao je direktor srednje škole Renfrew.

Foto: BBC

U posljednjih 15 mjeseci djeca u Škotskoj, kao i u drugim dijelovima svijeta, nisu imala lak zadatak, ponajviše zato što su morala ostati zatvorena u kućama i bez kontakta s vršnjacima i vršnjakinjama. S druge strane, ovo je prvi put nakon 23 godine da škotska fudbalska reprezentacija igra na velikom turniru, pa su škole širom ove zemlje odlučile đacima dati priliku da zajedno gledaju utakmice reprezentacije. Transparenti i zastave krasit će učionice, uniforme će zamijeniti fudbalski dresovi, a na nekim će se časovima razgovarati o turniru i fudbalu.

U osnovnoj školi St. Stephen inicijativu da se fudbal gleda u školi pokrenula je desetogodišnja djevojčica nakon što joj je otac ispričao kako je on u šestom razredu osnovne škole utakmice svjetskog prvenstva gledao u školi. Ona je direktoru škole poslala pismo u kojem ga moli da im dozvoli da zajedno prate utakmice reprezentacije jer je fudbal više od igre i jer je dijelom škotske kulture. Isto su uradila i dva dječaka iz osnovne škole Broomhill u Glasgowu, u kojoj će se prije časa učiti o zemljama učesnicama, historiji turnira i dizajniranju fudbalskih dresova.

Glasnogovornik škotskog Ministarstva obrazovanja kazao je kako je odluka da se dozvoli gledanje utakmica bila laka.

Jasno je da odavno nismo igrali na ovako važnom turniru, a poslije teške školske godine mislimo da će đacima gledanje utakmica popraviti raspoloženje, a našoj reprezentaciji pružiti podršku, pojasnili su iz Ministarstva.

Za program Dobro jutro Škotska BBC radija govorio je i Billy Burke, direktor srednje škole Renfrew, gdje će učenici također gledati utakmice.

Ova djeca nisu bila ni rođena kada je Škotska posljednji put igrala na ovom nivou. Gledanje utakmica reprezentacije zaista je validno obrazovno iskustvo jer u posljednjih 15 mjeseci nismo imali priliku učestvovati u normalnim aktivnostima koje doprinose osjećaju zajedništva, kazao je Burke, naglasivši da nije bilo velikih dilema jer imaju jake veze sa škotskom reprezentacijom.

Izvor: BBC: Children prepare to watch Scotland v Czech Republic in schools

 

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Sindikat obrazovanja u Chicagu gradskim vlastima uputio zahtjeve

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Univerzitet u Manchesteru nastavit će sa online predavanjima

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Mora li moje dijete čitati lektiru na raspustu?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Direktor škole napisao poruku za svakog od 459 đaka

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto su nastavnice sklonije depresiji nego druge odrasle osobe

Merima Dervišić