Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto je Instagram za djecu loša ideja

Merima Dervišić

20.04.2021

Instagram ima negativan utjecaj na starije tinejdžere, a u slučaju djece to može biti još ozbiljnije, tvrde iz Kampanja za djetinjstvo bez komercijalizacije

Ilustracija: BT Image / Shutterstock.com

Nakon što je portal Buzzfeed u martu 2021. objavio vijest da kompanija Facebook radi na kreiranju verzije Instagrama za djecu, odnosno korisnike i korisnice mlađe od 13 godina, uslijedile su oštre kritike međunarodnih stručnjaka i stručnjakinja u oblasti dječijeg zdravlja. Oni od Facebooka zahtijevaju da odustanu od ovog projekta, a kao razlog navode opasnost koju društvene mreže imaju po zdravlje djece i tinejdžera i tinejdžerki.

Mlađa djeca podložnija su prihvatanju sugestija koje im algoritmi društvenih mreža plasiraju i lakše će kliknuti na nešto što im se pojavi kao preporuka. Brine nas da će ovakvo automatsko donošenje odluka oblikovati njihovo iskustvo na Instagramu, odnosno ono što vide i čuju... Kada mladi misle da nešto propuštaju ili kada osjećaju želju da se dopadnu vršnjacima i vršnjakinjama, onda se taj strah na Instagramu manifestira stalnim provjeravanjem poruka i obavijesti, odnosno dijeljenjem sadržaja na profilima. Stalna opsjednutost izgledom, samoprezentiranje i etiketiranje predstavlja ogromnu opasnost po njihovu privatnost, ali i zdravlje, stoji u pismu koje je Kampanja za djetinjstvo bez komercijalizacije uputila vlasniku Facebooka.

U pismu navode i kako je dokazano da Instagram ima negativan utjecaj na starije tinejdžere, a da u slučaju djece to može biti još ozbiljnije.

Nekoliko članova američkog kongresa također je uputilo pismo vlasniku Facebooka s upitom o detaljnijim informacijama o ovom projektu, a u decembru je američka Federalna komisija za trgovinu objavila da podržava ideju o istraživanju utjecaja društvenih mreža na dječije zdravlje.

Izvor: The Guardian: Advocates say kids’ Instagram product would ‘put young users at great risk’

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Olakšice od 1.000 dolara za vakcinisane studente i studentice

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Studenti i studentice traže uvođenje obaveznog testa o seksualnom pristanku

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Obrazovna arhitektura za svijet nakon pandemije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Hoće li fakulteti primati nevakcinisane studente i studentice?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

5 praksi koje bi univerziteti trebali nastaviti i nakon pandemije

Merima Dervišić