Nova čitanja

Voki – besplatno, zabavno i korisno

Avatari za lakše učenje stranih jezika i drugih predmeta

Amna Dervišagić

28.10.2020

Kreatori ovog alata kažu da su Voki dizajnirali da kreativno angažuju učenike, čineći ih aktivnim polaznicima svog obrazovanja.

Ilustracija: Voki.com

Kako biste potakli đake na času na mnogo zabavnih načina, možete se poslužiti besplatnom verzijom Voki alata. On omogućava korisnicama stvaranje avatara bez registracije, odnosno kreiranja računa, a učenje na ovaj način pomaže i u upotrebi tehnologija.

Na internet-lokaciji Voki možete pronaći planove lekcija koji opisuju kako su drugi učitelji koristili ovaj alat. Ovo je dobar način da i sramežljivi đaci pokažu svoje ideje, s tim da treba biti oprezan i ograničeno koristiti avatar da se ne bi stalno krili iza njega.

Voki nudi likove iz različitih kategorija – nekoliko historijskih ličnosti i političara, poput Georgea Washingtona, Abrahama Lincolna, ali i nekoliko naučnika, likova iz crtanih filmova... Svaki se može prilagoditi likom, odjećom, priborom i raznim glasovnim opcijama. Korisnici mogu odabrati i pozadinske slike i promijeniti veličinu avatara u odnosu na prozor playera. Nakon odabira glasa, mogu unositi tekst i slušati stvoreni glas. Isto tako, ako žele snimiti vlastiti glas, mogu reproducirati snimke dok ne budu zadovoljni.

Jednom kada kreiraju Voki avatar, korisnice mogu objaviti svoj rad. Registracijom se kreacija sprema u korisnički račun za stalni pristup. Ako se korisnice odreknu registracije, finalizirani avatar sadrži jedinstvenu URL vezu koju treba kopirati za kasniji pristup, a mogu upotrijebiti i ugrađeni kôd da odmah postave avatar na bilo koju internet-lokaciju.

Bez obzira na to žele li ih ugraditi ​​ na svoju internet-lokaciju, u e-poštu ili blog, ove kreacije mogu oživjeti bilo koji čas historije, engleskog jezika, fizike...

Postoji mnogo različitih načina kako Voki avataru dati svoj glas: upotrijebite mikrofon računara, prenesite audiodatoteku ili otkucajte ono što želite da vaš lik kaže. Možete odabrati muški ili ženski glas i akcent, ako želite da ga vaš lik ima.

Kreatori Vokija kažu da su ga dizajnirali da kreativno angažuju učenike, čineći ih aktivnim polaznicima svog obrazovanja, te kako im je drago vidjeti da ovaj pristup djeluje u toliko učionica širom svijeta. Inače, nova verzija omogućava nastavnicama da isprobaju Voki u prezentacijama i planovima predavanja.

U nedavnom istraživanju među nastavnicima koji su koristili Voki u učionici, 71% ispitanika reklo je da njegova upotreba čini učenike sposobnijima za učenje. Eksperimentalna studija pokazala je da je ovo pogodna metoda za đake stranih jezika da poboljšaju svoje govorne vještine; da učenice i učenici vole ovaj alat jer im pruža uspješno i zabavno okruženje za učenje, u kojem mogu poboljšati svoje znanje i govorne vještine. Istraživanje iz 2017. godine o upotrebi Vokija kao nastavnog sredstva u učenju stranih jezika pokazalo da je pomogao u poboljšanju govornih vještina djece u smislu tečnosti i izgovora. Također, ohrabrio ih je da učestvuju u procesu učenja.

Kreatori Vokija smatraju da bi alate poput ovog, koji će držati učenika u središtu procesa učenja, trebalo koristiti same ili u kombinaciji s nastavnim metodama, posebno u kontekstu korelacije između stranog jezika i predmeta koji podučavamo.

Mnogo je ideja za njegovu upotrebu u učionici: učenice ili nastavnici mogu se na zabavan način predstaviti razredu; nastavnice mogu objavljivati vijesti o testovima ili sedmičnim pitanjima; učenici mogu stvoriti avatar poznate osobe i koristiti informacije o njenom životu kako bi učenje historije bilo zanimljivije; nastavnici mogu snimiti usmeni izgovor riječi iz rječnika kao pregled-vodič; nastavnice prirodnih nauka mogu davati upute za svaki korak eksperimenta i, ako nekome trebaju ponovljene upute, samo ponoviti Voki; učenici mogu stvoriti Voki za različite likove u knjizi ili romanu (lektira); mogu se svi registrovati za Svjetski dan čitanja naglas 2021, kreirati svog avatara i čitati naglas svoje tekstove na engleskom ili nekom drugom ponuđenom jeziku.

A evo i mala napomena: Svjetski dan čitanja naglas evoluirao je u globalni pokret miliona čitateljica, pisaca i slušalaca iz zajednica širom svijeta, koji se okupljaju kako bi podijelili radost i moć čitanja i dijeljenja priča, te nastavili širiti opseg globalne pismenosti. Svjetski dan čitanja naglas bio je jedan od najpopularnijih hashtagova na Twitteru 2020. godine, a proslavili su ga milioni ljudi u preko 170 zemalja – od poznatih ličnosti, poput Sarah Jessice Parker i Chelsea Clinton, do đaka svih uzrasta. Sada im se i mi možemo pridružiti!

Sve ove podatke našla sam na raznim internet-stranicama, učeći i sama kako da koristim Voki. Na kraju, evo moje kreacije na temu Šta je fizika? Tekst sam prekucala na engleskom jeziku i pretvorila ga u govor brbljive pčelice.

Physics is the science of matter and its motion, the science that deals with concepts such as force, energy, mass, and charge. In one form or another, physics is one of the oldest academic disciplines; through its modern subfield of astronomy, it may be the oldest of all. Sometimes synonymous with philosophy, chemistry and even certain branches of mathematics and biology during the last two millennia, physics emerged as a modern science in the 17th century and these disciplines are now generally distinct, although the boundaries remain difficult to define (Science Daily)

Šta djeca mogu naučiti iz ovog? Mogu prevesti tekst sa engleskog na bosanski i pritom naučiti širu definiciju fizike; naučiti izgovor nekih pojmova iz nauke na engleskom jeziku i možda probuditi interes za IT-tehnologiju.

Nedostaci Vokija su što je, iako su dostupni razni likovi, kreiranje ograničeno u free verziji; vrijeme glasovnog zapisa ograničeno je na 60 sekundi; da biste dobili bolji obrazovni alat morate se pretplatiti na Voki učionicu, što košta oko 30 dolara godišnje; nije dostupan na jezicima regije.

Najnovije

Prevare u digitalnom svijetu i kako ih izbjeći

Priča jednih cipela

Damir Dizdarević

The Ministry of Education in Sarajevo Canton does not have a register of accused and convicted persons

In the absence of a criminal registry, a dress code will do

Rubina Čengić

Konkurs za nagradu Šukrija Pandžo 2023.

Tema Gdje su danas roditelji u školi?; jedna osoba može poslati više radova

Školegijum redakcija

On the occasion of an internal public hearing

Statute of the University of Sarajevo

Nenad Veličković

Prevare u digitalnom svijetu i kako ih izbjeći (prvi dio)

Broj pokušaja prevare u digitalnom svijetu mnogo je veći nego u fizičkom

Damir Dizdarević