Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Nazad u školske klupe prepolovljene pilama

Merima Dervišić

11.08.2020

Plan predviđa smanjenje broja đaka u učionicama i rastojanje od jednog metra među klupama, a u nekim distriktima nastavu u različitim smjenama i naizmjeničnim danima.

Foto: CNN

Fizičko distanciranje često je nemoguće u školama u kojima đaci sjede u staromodnim spojenim klupama, posebno u nižim razredima. Zbog toga je Ministarstvo obrazovanja Italije početkom jula raspisalo tender za nabavku tri miliona individualnih klupa koje u škole trebaju stići do 8. septembra kako bi se pripremile za početak nastave sredinom tog mjeseca.

Mnogi se, ipak, boje da klupe neće stići na vrijeme, pa se u školama osoblje sprema da stvari preuzme u svoje ruke – planiraju pilama rezati stare spojene klupe kako bi učenice i učenici na nastavi mogli sjediti u odvojenim, individualnim klupama.

Adelfio Cardinale, zadužen za školski distrikt područja Sicilije, kaže kako je plan da se drvene klupe pile, a one koje nisu drvene rastave na neki drugi način.

Inače, plan koji je ministrica obrazovanja Lucia Azzolina predstavila krajem juna predviđa smanjenje broja djece u učionicama i rastojanje od jednog metra među klupama, odnosno u nekim distriktima nastavu u različitim smjenama i naizmjeničnim danima. Za nastavnike je predviđeno nošenje maski i zaštitnih vizira, dok će i đaci morati nositi maske. Učionice će se dezinficirati nekoliko puta dnevno, a razredi će se dijeliti na grupe kako bi se izbjegao fizički kontakt i olakšao proces praćenja u slučaju zaraze.

Ako bude moguće, nastava će biti organizirana i na otvorenom, odnosno u pozorištima, parkovima i muzejima, pogotovo ako odgojno-obrazovne institucije ne računaju na dodatne prostore. U Rimu je, naprimjer, postignut dogovor da se za neke škole nastava održava u crkvama. Srednjoškolcima će biti data opcija da nastavu prate online.

Constanza Margiotta, glasnogovornica komiteta SPC koji podržavaju obrazovni sindikati, najavila je da će ova organizacija u Rimu organizirati proteste 26. septembra. Oni od vlade traže značajnije promjene sistema obrazovanja i smatraju da nije prihvatljivo nastavu organizirati na isti način kao prije pandemije.

Praktično ništa nismo učinili kako bismo garantirali pravo na obrazovanje svakog djeteta. Ne možemo dopustiti da se vratimo na nastavu na daljinu u slučaju srednjoškolaca, niti nastavu u smjenama koja će značiti manje vremena za učenje. Škole trebaju smanjiti, a ne produbljivati socijalne nejednakosti. Nipošto ne smijemo žrtvovati kvalitet obrazovanja. Zahtijevamo da se poveća broj nastavnog osoblja, kazala je ona.

Izvor: CNN: Italy prepares to return to school ... with saws

 

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš