Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Ulice oko škola zatvoriti za saobraćaj i tako dobiti dodatni prostor

Merima Dervišić

03.08.2020

Mnogi su zabrinuti zbog činjenice da bi to značilo manje mjesta za parking u vremenu kada nastavnici i nastavnice izbjegavaju javni saobraćaj.

Foto: Streetsblog

Roditelji i političari u Brooklynu organiziraju kampanju u kojoj se od vlasti grada New Yorka traži da se ulice oko škola zatvore za saobraćaj i taj prostor iskoristi za školske aktivnosti kao što su mali i veliki odmori, ručak, odnosno časovi za manje grupe đaka.

U jednom od gradskih distrikta već 14 škola podnijelo je zahtjev gradskom vijeću kako bi im se dopustilo zatvaranje obližnjih ulica za automobilski saobraćaj i njihovo korištenje za školske aktivnosti.

Prošle sedmice pisale smo o najavljenom planu da se đaci u ovom gradu na nastavu vrate u naizmjeničnim grupama, u kojima će u školu dolaziti između jednog i tri dana sedmično, dok će ostatak vremena učiti od kuće. Međutim, u školama gdje je broj učenika veći može se desiti da školskih dana bude za 66% manje nego u drugim. Zbog toga se smatra da bi dodatni prostor na otvorenom, gdje je mogućnost zaraze manja, učenicama osigurao još sati nastave. Predlaže se i postavljanje privremenih šatora, odnosno neke vrste zaštite od sunca ili kiše.

Mnogi su, ipak, zabrinuti zbog činjenice da bi zatvaranje ulica značilo i manje mjesta za parking u vremenu kada nastavnici i nastavnice izbjegavaju javni saobraćaj. Gradonačelnik De Blasio kazao je da je otvoren za ideju zatvaranja ulica.

Izvor: Chalkbeat: Calls grow louder to use NYC streets for outdoor learning this school year

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Djeca koja odrastaju u zelenilu imaju viši IQ

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Savjeti za roditelje pred novu školsku godinu

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Madridu će nova školska godina početi nastavničkim štrajkom

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Upravljanje razredom – sedam grešaka i sedam rješenja koje nudi nauka

Merima Dervišić

Zapisi iz učionice

Film

Mirza Ahmetović