Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Grad New York plaćat će dnevnu skrb za 100 hiljada djece

Merima Dervišić

27.07.2020

Ova pandemija ostavlja negativne posljedice na živote naše djece i zbog toga želimo da se ona, u mjeri u kojoj to bude moguće, vrate u škole, kaže gradonačelnik de Blasio.

Ilustracija: Maglara / Shutterstock.com

Od septembra 2020. državne škole u New Yorku nastavu će držati od jednog do tri dana sedmično, zavisno od kapaciteta koje svaka od škola ima za fizičko distanciranje đaka. Nastava će se ostalim danima održavati putem interneta.

Ova pandemija ostavlja negativne posljedice na živote naše djece i zbog toga želimo da se ona, u mjeri u kojoj to bude moguće, vrate u škole. Porodice i roditelji koji rade imaju jako težak zadatak, jer ne znaju kakva će situacija biti u septembru. Mi im želimo pomoći tako što ćemo im ponuditi besplatnu dnevnu skrb, kazao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Pomoć će biti namijenjena radnicima i radnicama koje ne mogu raditi od kuće ili ne mogu platiti čuvanje djece u onim danima kada nastava u školi ne bude organizirana. Grad će obezbijediti 50 hiljada mjesta za djecu od 3 do 13 godina – znači da će ovaj program moći koristiti do 100 hiljada djece, koja će nastavu pohađati naizmjenično.

Mjesta za boravak tražit će se u školama, bibliotekama i sličnim javnim ustanovama. Gradonačelnik je također rekao da će raditi na povećanju kapaciteta kako bi se tokom godine u program mogao uključiti veći broj djece.

Prema anketi u kojoj je učestvovalo oko 400 hiljada roditelja, 75% njih želi da im se djeca vrate na nastavu u septembru. Ovaj grad ima preko 1,1 milion đaka i gradonačelnik Bill de Blasio izjavio je kako je otvaranje škola najvažniji korak u oporavku od pandemije.

Izvor: NPR: What To Do About Part-Time School? NYC Announces Free Child Care For 100,000 Students

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš