Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Šta znamo o rizicima koje koronavirus predstavlja za djecu školskog doba

Merima Dervišić

18.07.2020

Ne smijemo zaboraviti da djeca nisu jedine osobe u školi i da još uvijek ne znamo koliko su sposobna odraslima prenijeti virus.

Foto: Vadym Stock / Shutterstock.com

Roditelji širom svijeta pitaju se da li je sigurno planirati povratak djece u školu u septembru. Za sada se u mnogim gradovima planira bar djelomični povratak na nastavu, uz online komponentu i manji broj đaka u svakom razredu, fizičko distanciranje, nošenje maski i druge higijenske mjere. Međutim, ne znamo previše o utjecaju virusa na djecu jer se većina istraživanja i testiranja vezanih za Covid-19 odnosi na odrasle osobe, što nam dodatno otežava odluku o tome da li je otvaranje škola siguran potez. Ono što, ipak, znamo jeste da:

 

  1. Djeca nisu imuna na koronavirus

Mogu biti pozitivna na njega i, iako se najčešće neće razboljeti na način na koji obolijevaju odrasli, postoji rizik od ozbiljnih posljedica po njihovo zdravlje. U američkoj državi Florida, recimo, četvoro je djece mlađe od 17 godina umrlo od posljedica izazvanih ovim virusom. Isti je slučaj i sa New Yorkom ili Teksasom, gdje je u obdaništima od 1.335 osoba pozitivnih na Covid-19 trećina bila maloljetna. Naravno da uz ovo ne smijemo zaboraviti da djeca nisu jedine osobe u školi i da još uvijek ne znamo koliko su sposobna odraslima prenijeti virus.

 

  1. Simptomi zaraze drugačiji su kod djece

Ovo dodatno otežava otkrivanje zaraze. U SAD-u i Velikoj Britaniji zabilježeno je da su neka djeca između 2 i 15 godina imala multisistemski inflamatorni sindrom sličan sindromu toksičnog šoka ili Kawasakijevoj bolesti, koji u krajnjem slučaju može voditi do smrti. Kod druge su djece registrirani simptomi kao što su povišena temperatura, osip, nateknute vratne žlijezde, stopala i ruke, ispucane usne ili crvenilo u očima.

 

  1. Ne postoji dovoljno studija o reakciji dječijeg organizma na zarazu

Ova bolest već šest mjeseci hara svijetom i nauka pokušava o njoj učiti u hodu. Iako trenutno postoji veliki broj studija o ovom patogenu, jako mali broj njih je pedijatrijske prirode. Za sada se radi na testu pljuvačke koji bi mogao utvrditi zarazu kod djece. Deborah Birx, članica tima koji je oformila Bijela kuća za borbu protiv koronavirusa, kaže da većina djece mlađe od 18 godina nema nikakve simptome zaraze.

 

Izvor: CNN: What we know about coronavirus risks to school age children

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš