Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Menstruacija u toku pandemije

Merima Dervišić

07.07.2020

Humanitarci upozoravaju da su, nakon što su usljed pandemije zatvoreni centri za pomoć, mnoge žene i djevojke primorane koristiti novinski papir, jastučnice ili kuhinjske krpe.

Ilustracija: Lisa_A / Shutterstock.com

Britanske humanitarne organizacije upozoravaju da se broj žena i djevojčica koje nemaju osnovne higijenske potrepštine tokom menstruacije naglo povećao u vrijeme pandemije.

Bloody Good Period, jedna od organizacija koje besplatno dijele menstrualne uloške i tampone u školama, umjesto uobičajenih pet hiljada paketa, u Engleskoj je od 23. marta isporučila više od 23 hiljade paketa. Druge organizacije navode da je broj korisnica ove pomoći pet puta veći nego prije.

Organizacije ističu da su mnoge žene i djevojke, nakon što su usljed pandemije zatvoreni centri za pomoć, primorane koristiti novinski papir, jastučnice ili kuhinjske krpe.

Ukoliko niste u stanju izaći nakraj sa krvarenjem, vaše će emocionalno i mentalno stanje biti mnogo gore. Znamo da se žene u ovim situacijama osjećaju užasno, prljavo, i jasno je da im je potrebna zaštita kako bi mogle funkcionirati u tim danima. Zatvaranjem centara za pomoć, odnosno škola, žene i djevojke jednostavno nisu u prilici da dobiju uloške i tampone, kaže Tina Leslie, direktorica organizacije Freedom4Girls iz Leedsa.

Alison Gordon je otvorila besplatnu radnju u kojoj je moguće preuzeti odjeću, igračke i higijenske proizvode:

Ako nemate dovoljno novca za hranu, higijenski proizvodi neće vam biti prioritet, jer morate nahraniti sebe i svoju porodicu, kaže ona.

Mandu Reid, koja će se kandidirati za gradonačelnicu Londona, kaže da su, uprkos pandemiji, škole i univerziteti u stanju poručiti i platiti higijenske potrepštine za učenice, te da je njihova obaveza obezbijediti im ove proizvode.

Izvor: BBC: Period poverty: Rise in free sanitary products needed in lockdown

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš