Odgojni aspekti

Predstavljamo zadruge

Učeničke zadruge: Radišna Mladost iz Foče

Enes Kurtović

18.02.2020

Duško Krsmanović, koordinator Zadruge

Fotografije: Iz arhive Duška Krsmanovića

U tekstu Kad se male ruke slože opisano je postojeće stanje oko učeničkih zadruga u BiH. Sa Duškom Krsmanovićem, nastavnikom srpskog jezika i pomoćnikom direktora Osnovne škole Sveti Sava u Foči, razgovaramo o radu Učeničke zadruge Mladost, čiji je on koordinator.

 

Školegijum: Da li je Učenička zadruga u vašoj školi formalno registrovana kao zadruga ili se radi o vannastavnoj aktivnosti u formi sekcije?

Duško Krsmanović: Učenička zadruga Mladost osnovana je kao specifičan oblik rada učenika, nastavnika i roditelja, koji kroz zajedničke aktivnosti ostvaruju svoje interese. U suštini, Zadruga predstavlja krovnu organizaciju koja djelimično koordinira radom ostalih sekcija u školi. Ideja za stvaranjem ovakve organizacije rodila se prije nekih 6-7 godina kada smo, analizirajući realizaciju Godišnjeg plana rada škole, primijetili da se veliki broj sekcija, kao i Savjet učenika, odvojeno bavi istim ili sličnim temama (ekološke i humanitarne akcije, kreativne radionice, obilježavanje važnijih datuma i slično), pa smo odlučili da objedinimo rad svih sekcija kroz rad Zadruge. Članovi svih sekcija automatski postaju članovi Zadruge, ali ne samo oni, nego svi učenici, nastavnici, kao i roditelji učenika. Kako bismo obezbijedili efektan rad Zadruge i uskladili ga sa zakonskim obavezama, Školski odbor donio je Pravilnik o radu Učeničke zadruge u JU OŠ Sveti Sava u Foči.

 

Školegijum: Koliko učenika je uključeno u rad Zadruge?

Duško Krsmanović: Početkom školske 2019/2020. godine broj učenika koji su aktivni članovi Zadruge iznosio je oko 350, ali se on konstantno mijenja pošto su članovi, osim učenika, i nastavnici i jedan, doduše manji, broj roditelja. Nažalost, i kod nas je primjetan trend opadanja broja učenika, tako da i to negativno utiče. Članstvo u Zadruzi na dobrovoljnoj je osnovi, tako da se dešava da se u pojedine aktivnosti uključuju i oni učenici ili roditelji koji nisu članovi, pa to doprinosi realizaciji aktivnosti.

 

Školegijum: Koje aktivnosti Zadruga realizira tokom godine?

Duško Krsmanović: Članovi Zadruge realizuju veliki broj različitih aktivnosti, u skladu s Planom i programom rada za tekuću školsku godinu, ali i u skladu s aktuelnim potrebama i inicijativama članova. Neke od aktivnosti koje realizujemo već duži niz godina su: kreativne radionice učenika i roditelja, novogodišnja prodajna izložba u prostorijama škole, osmomartovska prodajna izložba u prostorijama škole ili negdje u lokalnoj zajednici, humanitarne akcije, ekološke akcije, kao što su jesenja i proljećna Sedmica reciklaže, uređenje i održavanje školskog dvorišta, organizacija maskenbala povodom Dječije nedjelje, medijska promocija rada Zadruge, distribucija dječijih časopisa, opsluživanje školskog Gift shopa, gdje posjetioci mogu u svako doba da kupe neke od proizvoda koji nastaju na kreativnim radionicama ili kao rezultati rada sekcija.

 

Školegijum: Na koji način nalazite tržište za proizvode Zadruge?

Duško Krsmanović: Tržište pronalazimo u lokalnoj zajednici. Zadruga u toku godine organizuje 2-3 prodajne izložbe, koje budu prilično dobro posjećene, a u školi je i Gift shop gdje posjetioci mogu da kupe proizvode. Najbolja reklama su nam naši učenici, koji se jako potrude da na prodajne izložbe dovedu članove porodice, ali i ostale ljude iz svog okruženja. Naravno, dobru saradnju imamo i sa lokalnim, ali i entitetskim i državnim medijima, tako da su ljudi uglavnom dobro upoznati o tome šta, kada i po kojoj cijeni mogu kupiti.

 

Školegijum: Koliki je interes učenika za učešće u Zadruzi?

Duško Krsmanović: Interes učenika je zaista veliki, o čemu najbolje govori podatak da je gotovo pola đaka naše škole na ovaj ili onaj način uključeno u rad Zadruge. Na taj način se kod njih razvija osjećaj pripadnosti i ponosa što zajednički doprinose dobrobiti škole i svih onih koji u njoj borave.

 

Školegijum: Ko koordinira aktivnosti Zadruge i kako je taj rad vrednovan u kolektivu?

Duško Krsmanović: Radom Zadruge rukovode direktor škole i koordinator, a izvršni organ je Odbor Zadruge, koji se sastoji od sedam članova: tri iz reda nastavnika, koje bira Nastavničko vijeće (jedan od nastavnika je koordinator, jedan je predstavnik razredne nastave, najčešće je to nastavnik zadužen za distribuciju dječije štampe, i jedan predstavnik predmetne nastave), tri člana iz reda učenika, koje bira Savjet učenika, i jedan član je iz reda roditelja, kojeg bira Savjet roditelja.

 

Školegijum: Šta može poboljšati rad Zadruge?

Duško Krsmanović: Da bi rad Zadruge bio još bolji i efikasniji, po mom ličnom mišljenju potrebno je da se malo više angažuju roditelji, kao i lokalna zajednica, u smislu pokretanja različitih inicijativa koje bi uključivale i rad naših zadrugara.

Najnovije

Svjetski dan nauke za mir i razvoj u Gimnaziji Živinice

Nauka je važna, ali često biva zloupotrijebljena

Maksuda Muratović

Nije sve u ocjenama i znanju

Trema i strah od javnog nastupa

Maksuda Muratović

Kako radi grad (6): Hitna pomoć

Trka s pet vremena

Irhad Suljić

Diptih o vaspitanju (pred početak nove školske godine)

Dva citata i jedno lukavo pitanje

Nenad Veličković

Mars i BiH bliži nego ikada

Gimnazijalke iz Bosanske Krupe odbrojavale sekunde do polijetanja rakete

Amna Dervišagić