Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Najbolji način da učimo je da u 15% slučajeva griješimo

Merima Dervišić

24.12.2019

Foto: victority / Shutterstock.com

Zaboravite perfekcionizam. Kada je učenje u pitanju, zdrav broj grešaka najučinkovitiji je način da usvojimo nove vještine. Težnja ka besprijekornosti neće nam koristiti u učenju.

Prema studiji objavljenoj u žurnalu Nature Communications, trebamo se voditi pravilom o 85%. To znači: pravilno usvojiti 85% gradiva i naše učenje je optimalno. Robert Wilson, profesor na univerzitetu u Arizoni i jedan od vodećih ljudi uključenih u ovu studiju, kaže da će nam upravo margina od 15% dati priliku da nastavimo usvajati gradivo na najbolji način jer nećemo doći u situaciju da želimo odustati.

Naše je društvo danas opsjednuto perfekcijom, pogotovo kada se radi o obrazovanju. Međutim, perfekcija nije optimalan uslov za učenje. Ukoliko radite na nečemu i postignete tačnost od 100%, ta situacija vam neće pružiti šansu da naučite toliko, bar ne onoliko koliko situacija u kojoj se morate pomučiti. Upravo tada najbolje usvajate nove vještine. Trik je u pravom omjeru teškoće. Ona mora postojati, ali ne smije biti nesavladiva, rekao je Wilson.

U studiji su korišteni računari koji su trebali svrstati različite uzorke u dvije kategorije na principu pokušaja i pogreške, gdje se jedna strategija mijenjala za drugu ukoliko nije funkcionirala. Najbolji rezultati postignuti su kada je zadatak bio zahtjevan, ali ne pretežak, odnosno kad je bilo 85% šanse za postizanjem uspjeha.

Profesor Wilson smatra da smo najviše motivirani i da najbolje učimo kada zadaci koje imamo nisu prejednostavni. U tim slučajevima nećemo osjetiti dosadu, ali ni anksioznost, nego ćemo se potpuno posvetiti aktivnosti.

Naglašavam da rezultati ove studije ne znače da treba težiti akademskom uspjehu od 85%. Želimo poručiti edukatorima i roditeljima da smanje pritisak vezan za učenje, tako da đaci imaju više prilike eksperimentirati i rizikovati u rješavanju problema, rekao je Wilson i zaključio da je ideja izbjeći da se učenici drže sigurnih i jednostavnih metoda koje im neće pružiti priliku da nešto nauče.

Izvor: Today: What's the best way to learn? The 85% rule says it's OK to make mistakes

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš