Odgojni aspekti

Školske obaveze za roditelje – zaboravljene

Na roditeljskom samo jedan roditelj

Midheta Omić

29.11.2019

Škola ne može natjerati roditelje da prisustvuju roditeljskim sastancima niti ih kazniti ako ne prisustvuju.

Ilustracija: Tobias Arhelger / Shutterstock.com

Profesorica Ekonomske škole u Tešnju Alma Kovač bila je iznenađena kada se na roditeljskom sastanku četvrtog razreda, zakazanom u 18 sati, pojavio samo jedan roditelj, jer su ranije dolazili u velikom broju, posebno u prvom razredu. Međutim, za četvrte razrede je, izgleda, to što se desilo početkom ove školske godine uobičajena pojava.

Bila sam razočarana jer sam termin prilagodila roditeljima. Krivo mi je što sam došla mahsuz taj dan jer uopće nemam nastave u drugoj smjeni. Niko od učenika nije javio da roditelji neće doći, iako su znali da je roditeljski. Izgleda da ili učenici nisu obavijestili roditelje ili su roditelji odmahnuli: Šta ću dolaziti džabe, sve znam. Valjda misle da edukacija nije njihov domen i da se nemaju šta petljati u to. Međutim, ne mogu ni nastavnici sve. Možda se vode i politikom: Ma šta ću, četvrti je razred, šta imam čuti, kaže Alma Kovač.

Pitala sam učenike i roditelje ovog razreda zbog čega nisu došli. Neki đaci nisu prenijeli informaciju o roditeljskom sastanku, a većina roditelja rekla mi je da nisu imali vremena. Neki nisu imali prijevoz, neki su došli s posla i bili preumorni. Jedna roditeljka je rekla da je jednostavno zaboravila na roditeljski sastanak jer su joj došli iznenadni gosti, ali smatra da se roditeljskim sastancima treba prisustvovati – u planu joj je bilo da dođe i na ovaj, ali je zbog gostiju zaboravila.

Pedagogica Ekonomske škole Elma Jahić podsjeća da škole imaju godišnji plan roditeljskih sastanaka.

U toku jedne školske godine moraju se održati četiri roditeljska sastanka i jedan opći. Opći roditeljski sastanak je obično u septembru i njega saziva i održava direktor škole. Tu se priča o pravilima ponašanja i dužnostima učenika, roditelja i profesora i o organizaciji škole. Profesor, pored četiri obavezna, može zakazati i dodatne roditeljske sastanke ako za njih ima potrebe. Na polugodištu se obično govori o općem uspjehu i vladanju učenika i poredi se njihov uspjeh na nivou škole, kaže Elma Jahić.

Dnevni red roditeljskog sastanka za četvrte razrede ima nekoliko stavki: izvještaj o početku školske godine, rasporedu, kućni red škole. Bira se predstavnik za vijeće roditelja. Govori se o maturalnoj ekskurziji. Iznosi se trenutno stanje u vezi s uspjehom i izostancima i informativni sat za roditelje.

Škola ne može natjerati roditelje da prisustvuju roditeljskim sastancima, niti ih kazniti ako ne prisustvuju. Samo se savjesne razrednice poput Alme Kovač mogu nervirati i žalostiti. Možda je vrijeme da se roditeljski sastanci osmisle na drugi način, a da se redovno informisanje prebaci na druge kanale komunikacije?

Najnovije

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Samo u BiH, ali malo izvan, a cijena prava sitnica

Fontoplumo

Nusret Ahmetović, nastavnik tehničkog u Osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić

Kabinet zdravog razuma

Nenad Veličković

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

3C + 4S = 0

Fontoplumo

Uloga Vijeća roditelja u promjenama u obrazovanju

Glava u pijesku

Savka Skarić

Uz novogodišnju čestitku maturantima

Usudite se znati i osloboditi se autoriteta

Smiljana Vovna