Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto u američkim školama prestaju slaviti Halloween

Merima Dervišić

28.10.2019

Nejra Bajrić, Bosanka čiji su se roditelji u SAD doselili 1995. godine, kaže da joj je proslavljanje Noći vještica pomoglo da se osjeća uključenom.

Foto: FamVeld / Shutterstock.com

Sve više državnih škola u Illinoisu (SAD) odlučuje se za otkazivanje obilježavanja Noći vještica, a kao razlog navode stvaranje inkluzivnije atmosfere u školama jer određeni broj djece ne dolazi iz porodica koje obilježavaju ovaj datum.

Međutim, na nekoliko lokalnih portala objavljeno je kako su roditelji razočarani ovom odlukom jer ih niko nije konsultirao. Neki od njih su, pak, pokazali da se slažu sa školskim odborima, kazavši da obilježavanje praznika u kojima djeca nose kostime često predstavlja veliki trošak za njihove porodice ili da za djecu koja su na autističnom spektru ove aktivnosti mogu biti neugodne, ali i da postoje porodice koje zbog religijskih razloga ne žele slaviti ovaj praznik.

U mnogim školama roditelji su obaviješteni o ukidanju Noći vještica krajem prethodne školske godine, a neke škole planiraju početak obilježavanja jesenjeg praznika prvog novembra ove godine.

Među roditeljima koji se ne slažu sa ovom odlukom je i Nejra Bajrić, Bosanka muslimanske vjeroispovijesti čiji su se roditelji u SAD doselili 1995. godine. Ona navodi kako joj je proslavljanje Noći vještica u odrastanju u SAD-u pomoglo da se osjeća uključenom jer je učestvovala u prazniku američke kulture. Njeni roditelji su radili prekovremeno i nisu imali priliku sa njom ići u lov na slatkiše poslije škole, pa je od velike važnosti bilo slaviti ovaj praznik u školi.

Postepeno ukidanje slavljenja Halloweena u školama nije nova stvar, ovim se bavimo već godinama. Podržavamo odluku da škole polako prestanu sa obilježavanjem praznika u kojima đaci nose kostime. Sigurni smo da će one škole koje prestanu sa slavljenjem ovih praznika pronaći načine da uključe učenike i stvore nove praznike koji će im biti važni. Želimo se posvetiti postizanju jednakosti i prestanku obavljanja praksi, da li iz prošlosti ili sadašnjosti, koje se ne podudaraju sa našim ciljevima. Naše su škole posebne upravo zbog osoba koje su njihovim dijelom, bez obzira na rasu, etniju, nivo sposobnosti, vjeroispovijest, jezik, kulturne vrijednosti i tradicije, rodni identitet, seksualnu orijentaciju ili status državljanstva, kazala je Melissa Messinger, glasnogovornica distrikta u kojem se nalaze ove škole, i naglasila da vlasti žele da se svi osjećaju ugodno jer u školama mogu biti ono što zaista jesu.

Izvor: Patch: Parents Respond To End Of Halloween Parties At Evanston Schools

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Britanska vlada ohrabruje odrasle da se besplatno školuju u vrijeme karantina

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Šta smo naučile tokom pandemije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Privilegija je jedino što ocjenjujemo u doba pandemije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Trebaju li škole plaćati internet nastavnicama

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto videopozivi toliko umaraju

Merima Dervišić