Iz dječije perspektive

Primjeri dobre prakse

Topla kuća u podnožju Bjelašnice

Irhad Suljić

08.10.2019

U posjeti dramskoj sekciji Sedme osnovne škole Blažuj – Ilidža

Jesen je stigla pa sam bicikl ostavio u garaži. Na Ilidžu dolazim tricom. Već imam sastavljena pitanja na osnovu onoga što znam, a to je da u JU Sedma osnovna škola Blažuj – Ilidža neki đaci sa svojim učiteljem rade super predstave. Čitam ih ponovo, čini mi se da su pravo dosadna.

Čujem da u 11 sati ide autobus za Tarčin, a dobar je i onaj za Rakovicu. Vožnja do odredišta traje deset minuta. Škola je odmah pored magistralne ceste. Ulazim u dvorište i tražim glavni ulaz. Hladno je i vjetar puše, nema odakle nego s Bjelašnice. Neka djeca već odlaze. Nana koja dočekuje unuka pita ga je li odgovarao, on ushićeno odgovara da jeste. Ulazim. U holu me dočekuje šarenilo na sve strane. Nasmijani đaci kreću se u svim smjerovima, nekoliko njih s učiteljicom izrezuje iz kolaž-papira šarena slova za natpis. Vadim mobitel i zovem učitelja Hajrudina, s kojim sam dogovorio razgovor. Izvinjavam mu se što sam došao ranije, nisam mogao znati tačnu satnicu prevoza.

 

Kako je sve počelo

U kabinetu direktora Hikmeta Čopre, gdje me učitelj Hajrudin Neradin uveo i predstavio, vadim svoja pitanja i još jednom gledam u njih. Čine mi se još dosadnija. Odustajem od njih i pažljivo slušam.

Dramska sekcija postoji već dugo, ali se prije šest godina desila prekretnica. Učitelj Hajrudin se prisjeća kako je tada jednu generaciju sekcije ispratio u šesti razred nastavnicama, a dobio nove prvačiće. Među prvačićima se našao dječak koji boluje od rijetke i teške bolesti, i kojem je hitno trebala operacija kakva se ovdje nije mogla uraditi. Učenice i učenici tadašnje generacije dramske sekcije koji su otišli u šesti razred pokrenuli su humanitarni bazar, i u okviru njega pripremili pravu predstavu čije je trajanje skočilo sa petnaest minuta na sat. Osim ulaznica za predstavu, prodavali su se i đački radovi. Prvi bazar je omogućio bolesnom dječaku da ode u Tursku na liječenje. Od tada se ne prestaje lavovski boriti sa svojom bolešću. Svake godine ide na operaciju u Tursku, a humanitarni bazar se nastavlja sa novim predstavama i svake godine pri kraju decembra doživljava svoje novo izdanje u školskom holu.

 

Gostovanja, angažmani, plakete, pohvale i osvajanja

Od prvog bazara učenici su počeli svoj angažman u dramskoj sekciji shvatati puno ozbiljnije. Učitelj Hajrudin dodaje: Druge škole su čule za nas i počele nas zvati da gostujemo kod njih. I tu su se održavale humanitarne akcije i prikupljale donacije za bolesnog dječaka. Djeca su davala po marku-dvije, koliko je ko mogao.

Direktor Hikmet se prisjeća drugih gostovanja: Od škola na području općine: Druga osnovna, Deveta osnovna, Deseta osnovna... Onda, Šesti mart u Hadžićima, pa područna škola Osnovne škole Malta u Konjević-Polju. U organizaciji Udruženja učitelja prošle godine su naši učenici održali predstavu Ježeva kućica i podijelili paketiće za učenike iz Nove Kasabe. Podijeljeno je blizu hiljadu paketića.

Predstave školske sekcije su redovno u programu Dana Općine Ilidža, koji se održavaju u martu. Oni nas zovnu, ja obavijestim obližnje škole, od prošle godine i vrtiće, i stvarno bude puna sala djece. Sekcija redovno posjećuje Festival dječijeg teatra u Gračanici. Ove godine su donijeli nagradu za predstavu Ježeva kućica. Pozivaju ih i u dječiju emisiju BHT Radija Ringišpil, gdje tri-četiri puta godišnje gostuju. Nastupali su i na Festivalu dječije umjetnosti (FEDU) u Centru za kulturu i mlade Općine Centar. Tu im je pripala čast da otvore festival s predstavom Ljepotica i zvijer. Iz Mostara su donijeli nagradu za doprinos i rad na razvoju dramske umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Već nekoliko godina zaredom nastupaju na festivalu Hajde svijete budi dijete. Pored predstava, mali glumci i glumice imale su priliku glumiti i pred kamerama. Njih šest je prošlo audiciju i igralo u seriji Školokrečina, u produkciji Mebius filma. Učestovali su i u kratkom filmu Emin Male škole filma KIDS MOVIE STAR, u produkciji udruženja Mi. Udruženje Mi uskoro planira snimati još jedan film u njihovoj školi.

 

Rad i podrška

Dolazimo subotama, ništa nam nije mrsko, ostajemo poslije nastave. Za kostime su pretežno zadužena djeca, a priključe se i njihove nane, majke i očevi, dodaje učitelj Hajrudin.

Za ovogodišnji humanitarni bazar pripreme su već počele. Učitelj radi na scenariju, djeca raspoređuju uloge, nastavnice pripremaju radove. Svake godine neko od đaka iz sekcije završi osnovnu, ode u srednju školu. Bivši učenik Kerim, koji je trenutno druga godina Medicinske škole, još uvijek pomaže sekciju u pisanju scenarija i adaptaciji teksta. Svi su uključeni u organizaciju bazara. Neko donese svoje radove, neko kolače, neko nešto treće što je pripremio, neko finansijski to podrži, ponosno govori učitelj Hajrudin.
Prekidaju nas učenici iz sekcije koje je učitelj prethodno pozvao. Ustajem sa stolice i predstavljam se. Svi su ozareni smiješkom, ponosni na svoju sekciju i uglas govore koje su sve predstave radili. Snježana i sedam patuljaka, Tvrtko i Mrtko, Ljepotica i zvijer, Uspavana Štrecilija, Čarobna frula, Julija i siromašni Romeo, Ježeva kućica... Ukupno je osam predstava do sada odigrano, deveta je u pripremi. Najdraža im je glavna proba, priprema predstave, premijera. U sjećanju im je posebno ostao prvi festival u Gračanici. Tada su dobili plaketu za najmlađe glumce i glumice.

Kažu da je roditeljska podrška ogromna i jako važna. Podržavaju nas u pravljenju kostima, u prevozu, uče tekst sa nama, finansijski... u biranju uloga, kada uopšte nije važno da li dječaci igraju ženske ili djevojčice muške uloge. Kad smo već kod toga, obraćaju se nakratko učitelju Hajrudinu, Haris je izrazio želju da igra ulogu Crvenkapicine mame.

Oglašava se školsko zvono, odlaze na nastavu. Izlazim s njima. U hodniku mi pokazuju plakete i zahvalnice koje su dobili tokom proteklih godina. Skupa se fotografišemo. Pozdravljam domaćine i izlazim. Iskreno, nisam očekivao da ću se osjećati ovako dobro. Njihova je energija ogromna, i ljekovita. Inače njihov bolesni drug ne bi iz svojih bitaka izlazio kao pobjednik.

Najnovije

U vrijeme upisa u srednje škole

Djeca ne vole gimnaziju jer...

Amna Dervišagić

Jedno lijepo iskustvo s alatkom Forms

Djeca su hrabra i pametna, samo ih treba potaknuti

Marina Stojaković

U njihovim cipelama

Mišljenje učenika i učenica

Edina Međić

Kako olakšati djeci da prođu izazove online nastave

Stripovi kao alat

Maksuda Muratović

Izazovi stanja prirodne nesreće i online nastave za najmlađe osnovce

Platforme su bolje rješenje, na Viberu roditelji preuzimaju kontrolu

Enes Butković