Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Program digitalnog odvikavanja za tinejdžere Južne Koreje

Merima Dervišić

03.10.2019

Dječake uglavnom primaju zbog ovisnosti o igrama, dok se djevojčice najčešće bore s ovisnošću o društvenim mrežama.

Foto: TamasV / Shutterstock.com

U Južnoj Koreji, u kojoj 95% odraslog stanovništva ima smartphone, digitalna pismenost predstavlja mač sa dvije oštrice jer kod mnogih postoji rizik od razvijanja ovisnosti o internetu.

U Južnoj Koreji je jako lako pristupiti kompjuterskim igrama i drugim online aktivnostima jer skoro svugdje imate pristup internetu, u svakom kvartu imate internet-kafić, kaže Sungwon Roh, psihijatar na Hanyand univerzitetu u Seulu.

Ti kafići gdje možete boraviti za manje od dolar po satu su jako primamljiva mjesta, sa udobnim foteljama, velikim ekranima i brzim internetom. Otvoreni su 24 sata dnevno i normalno je vidjeti da u njima ljudi ostaju i po više od 12 sati. Neke čak moramo zamoliti da odu, kaže vlasnik jednog internet-kafića.

Profesor Roh zbog toga smatra da je u Južnoj Koreji na pomolu opća zdravstvena kriza.

Dolaze mi mladi, ali i odrasle osobe, koji traže profesionalnu pomoć jer imaju ozbiljne zdravstvene probleme, ili probleme sa partnerom, porodicom, ili u školi, jer su postali ovisni o igranju online igara, kaže Roh.

Štaviše, državno istraživanje iz 2018. godine bilježi kako je 20% populacije ove zemlje, što je skoro 10 miliona osoba, ozbiljno izloženo razvijanju ovisnosti o internetu. Zbog toga se radi na uspostavljanju regionalnih ustanova za obrazovanje o ovom problemu. U školi je moguće pohađati sesije savjetovanja, a neprestano se radi na nadgledanju i uvođenju preventivnih disciplinskih mjera. Postoje i kampovi za ovisnost i sve ove aktivnosti finansira vlada Južne Koreje.

Kampove pohađaju mlade osobe koje su prijavili zabrinuti roditelji ili nastavnice. Program traje dvije ili četiri sedmice i mladima se odmah na početku sesija oduzimaju svi elektronski uređaji.

Ovdje im pomažemo da nađu novi hobi jer želimo da imaju više opcija u slobodno vrijeme, koje bi inače proveli na telefonima ili sa igricama, kažu voditelji kampa.

Tu su i časovi umjetnosti, volontiranje u domovima za starije osobe, ali i društvene igre. Dječake uglavnom primaju zbog ovisnosti o igrama, dok se djevojčice najčešće bore s ovisnošću o društvenim mrežama.

Nakon kampa đaci budu usmjereni na lokalnu organizaciju koja radi pod pokroviteljstvom Ministarstva za rodnu jednakost i porodicu, koja im pruža usluge savjetovanja.

Podsjetimo, u maju ove godine Svjetska zdravstvena organizacija dodala je poremećaj igranja igrica na listu ovisnosti, što nije dobra vijest za unosnu gaming industriju u Južnoj Koreji.

Izvor: MindShift: Hooked On The Internet, South Korean Teens Go Into Digital Detox

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš