Obrazovna politika

Komentar

Plod stručne, intelektualne i moralne inercije

Nenad Veličković

15.07.2019

Zašto je Nacrt zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo nastavak stare politike starim sredstvima?

Recimo to kratko: Nacrt zakona o udžbenicima (koji se planira usvojiti na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zakazanoj za 15. juli tekuće godine) sasvim je u duhu obrazovnih propisa donesenih za mandata SDA-ovog ministra Kazazovića: pravno šlampav, stilski aljkav, mrljavo obrazložen i populistički motivisan. (Potpisnik ovih redova već je protraćio dovoljno svog vremena, a isuviše pažnje čitalaca Školegijuma na temu kvaliteta kantonalnih propisa u polju obrazovanja, pa nema namjeru iscrpno dokazivati ponovo isto. No, da mu se ne vjeruje baš sasvim na riječ: izostala je korektura teksta; u prijedlogu zakona spominje se institucija (PPZ) koja se na istoj toj sjednici po svemu sudeći ukida; privilegiraju se privatne škole čiji su osnivač vjerske zajednice; bitne stvari – npr. jezik udžbenika, nadležnost koordinacije ministara Federalnog ministarstva – regulišu su dvosmisleno; odgovori komisije na primjedbe u javnoj raspravi upućuju na pogrešne članove Zakona; definicije pojmova su ponovo neprecizne, dok su mnogi pojmovi ostali neobjašnjeni; itd.)

Ni ovaj prijedlog zakona nije izveden iz kompetentne i kvalitetne pravne i stručne analize, a dovršen je i definitivno uobličen nakon javne rasprave u kojoj su anonimni članovi (komisije Ministarstva) arogantno i površno odbacili cijeli niz utemeljenih i promišljenih primjedbi, prije svega izdavača Buybook, Sarajevo Publishing i Dječija knjiga.

Ponavlja se, dakle, u mandatu opozicije, koja je veliki broj glasova osvojila upravo na obećanjima da će obrazovanju pristupiti na ozbiljniji način, već viđena praksa u kojoj stručna, intelektualna i moralna inercija odgovornih u vladi, ministarstvu i skupštinskim komisijama dovede zastupnike Kantonalne skupštine pred gotovo svršen čin.

Predloženi zakon o udžbenicima je komplikovan, teško provodiv, u raskoraku s praksom, naprosto još jedan suvišan i jalov propis čija će jedina svrha biti da iskomplikuje rad školama i nastavnicima, sužavajući njihovu slobodu i dodatno otežavajući provedbu aktuelne reforme, a lovcima u mutnom olakša posao. Pod izgovorom da se želi roditelje rasteretiti troškova (argument koji niko nigdje nikada nije potkrijepio uvjerljivom analizom, računicom, niti ga je samjerio s mogućim alternativama), zapravo se priprema novi atak na njihove džepove, jer će, sada pod pritiskom zakona, biti obavezni kupiti cijeli kontingent novih knjiga, za koje ne postoji garancija da će biti kvalitetnije. Socijalni argument je, ukratko, populistički i lažan.

Na dnevnom redu se ovaj prijedlog našao kao ostavština prethodne vlasti, dio paketa kojim je ona pokušala i djelimično uspjela ideološki ovladati obrazovnim sistemom u kantonu. Ako ga Skupština u ovom sazivu usvoji, biće to još jedan dokaz više da, što se obrazovanja tiče, predizborna obećanja izbornih pobjednika nisu bila ništa drugo do retorički baloni od sapunice.

Biće zanimljivo čuti od zastupnika vladajuće šestorke, onih nekoliko koji su ostali da sjede u skupštinskoj sali nakon zadnjih izbora, ukoliko budu glasali ZA ovaj zakon, objašnjenje:

Zašto im je očigledno pravno smeće bilo neprihvatljivo dok ga je pred njih istresala protivnička strana, ali zaslužuje dizanje ruke kad ga u salu unese njihov premijer?

Najnovije

Mjesec dana do isteka kolektivnog ugovora radnika u obrazovanju Kantona Sarajevo nema sporazuma ni na vidiku.

Višak šaka za stolom za obaranje ruku

Nenad Veličković

Kad PISA postane pitanje od vitalnog interesa za RS

Vitalno postihnuće

Nenad Veličković

Dok čekamo da korona odluči kako će izgledati nova školska godina

Dragi roditelji, pedijatri, ministri...

Maksuda Muratović

Hajrudin Ćuprija, direktor Osnovne škole Fatima Gunić i predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola Kantona Sarajevo

Direktori škola trebaju biti dio pregovaračkog tima o kolektivnom ugovoru

Marina Stojaković

201 rad pristigao na konkurs za književnu nagradu Šukrija Pandžo

Monitori u polumraku

Nenad Veličković