Obrazovna politika

Brčko distrikt

Zbog naknade od 3 KM direktor završio na sudu

Adnan Pečković

27.04.2019

Nezakoniti fond za obnovu škole kao pedagoške mjere

Foto: Poljoprivredna i medicinska škola Brčko / Facebook

Direktor Poljoprivredne i medicinske srednje škole u Brčko distriktu Senad Bečić završio je na sudu i prije nego što je završen novinarski tekst o 3 KM koje svaki učenik te škole mora dati na kraju školske godine. Novac su đaci davali na osnovu Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti učenika, kako bi bila sanirana eventualna šteta koju u školi počine tokom školske godine.

Svi učenici Poljoprivredne i medicinske škole Brčko distrikta obavezni su da na kraju svake školske godine uplate tri konvertibilne marke u Fond za obnovu škole, a ako ne uplatimo – ne možemo dobiti svjedočanstvo. Ovim novcem vrše se popravke u školi ukoliko je neko od učenika pokvario ili polomio nešto, kaže za Školegijum jedna učenica Medicinske škole u Brčko distriktu koja je željela ostati anonimna. Naglašava da učenice i učenici za taj novac ne dobiju nikakve uplatnice.

Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje Brčko distrikta, novinaru Školegijuma u početku je tvrdio kako nije tačno da su učenice i učenici dužni uplatiti ovaj iznos.

Kolektivna odgovornost postoji u slučaju da se sa sigurnošću ne zna u kojem razredu je počinjena određena šteta. Ukoliko se ne može otkriti tačan krivac, cijeli razred je dužan nadoknaditi štetu. Imali smo slučaj da su učenici polomili jedan sto u učionici. Nismo mogli konstatovati ko je iz razreda počinio ovu štetu, tako da je cijeli razred morao da je nadoknadi, kaže Osmanović.

No, direktor Poljoprivredne i medicinske škole Brčko distrikta Senad Bečić potvrđuje da učenici i učenice plaćaju po tri KM.

Nije istina da učenici ne dobijaju svjedočanstva, već ne mogu upisati viši razred. Radi se o tome da želimo podstaknuti domaćinski osjećaj đaka prema školi. Bilo je slučajeva gdje razrednik ili ja uplatimo taj novac za učenika/cu kako bi on ili ona prešao/la u viši razred. U praksi to izgleda ovako: ako se počinilac zna, on plaća ono što je pokvario na osnovu knjigovodstvene vrijednosti onoga što je uništeno. Ukoliko se počinilac ne zna, onda se ide na kolektivnu odgovornost i svi učenici namiruju nastalu štetu, kaže Bečić.

Tu školu u školskoj 2018/19. godini pohađa oko osam stotina učenika i učenica, pa će na kraju školske godine oni uplatiti oko 2.400 KM. Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti učenika, na koji se poziva direktor Bečić, kaže da ako se za svakog učenika ne može utvrditi odgovornost za nastalu štetu, smatra se da su svi učenici podjednako odgovorni i štetu nadoknađuju u jednakim dijelovima.

Moram napomenuti i to da su štete načinjene tokom školske godine i veće od iznosa koji đaci uplate, a u posljednje dvije-tri godine povećao se nivo šteta. Sada će i profesori morati plaćati isti iznos kao učenici, kako bi se uspostavio fer odnos, kaže Bečić.

Pojašnjava da je sekretar škole odgovoran za prikupljeni novac, a prikuplja ga razredni starješina, koji sačinjava spisak učenika što su uplatili. U školi se oformi komisija koja kontroliše tok novca i da li je sve urađeno po Pravilniku.

Ukoliko je poznato vrijeme i mjesto nastanka štete, konstatujemo koji je razred bio u dato vrijeme u toj učionici. Razredni starješina pokušava identifikovati počinioca. Ako ne može da ga identifikuje, cijeli razred dužan je nadoknaditi štetu u jednakim dijelovima, pojašnjava direktor škole.

Jedan roditelj, koji je želio ostati anoniman zbog sigurnosti svog djeteta, tvrdi da su to vjerovatno čisto pedagoške mjere.

To su, tačnije, mjere koje bi trebale učenike motivisati da osjećaju veću pripadnost školi, te da čuvaju školsku imovinu. Ono što je meni sporno u tom slučaju je činjenica da svi učenici moraju platiti te tri marke, iako nisu ništa počinili, a kada su zakonske regulative u pitanju – ne postoji zakon koji učenicima zabranjuje da upišu viši razred škole ukoliko ne plate te tri marke, čak i ako su pričinili neku štetu. Istina, ukoliko su je počinili, njihovi roditelji dužni su da je namire, ali niko im ne može zabraniti da se upišu u viši razred ako su ispunili zakonske uslove za to, ističe ovaj roditelj i naglašava da su neke škole i osigurane, tako da su naknade štete riješene na taj način, te da ne zna za zakon zbog kojeg su učenici ili njihovi roditelji dužni plaćati takvo nešto, kao i da mu je cijeli taj proces plaćanja i ucjenjivanja nemoralan.

Nakon što mu je predstavljena izjava direktora Poljoprivredne i medicinske srednje škole u Brčko distriktu, u kojoj on potvrđuje da djeca plaćaju 3 KM bez čega ne mogu preći u viši razred, Senad Osmanović je naložio Inspekciji za obrazovanje da ispita slučaj.

Najnovije informacije u vezi s ovim slučajem su da sam Inspekciji za obrazovanje prijavio slučaj. Poslije inspekcijskog uvida u slučaj, praksa koju ste naveli je zaustavljena, te se protiv pomenutog direktora vodi sudski proces, kaže Senad Osmanović i naglašava da je ova praksa postojala samo u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Brčkom.

Najnovije

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija

Privatnost djeteta u političkom marketingu

Ko i kako u Bosni i Hercegovini zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Nenad Veličković