Medijska kultura

Pisanje strane štampe o obrazovanju

Odgoj djece nije trka, svako se razvija po svom ritmu

Merima Dervišić

17.08.2018

Na Floridi pomoć djeci – žrtvama nasilja samo ako nisu gej

Foto: NadyaEugene / Shutterstock.com

Florida će pomagati maltretiranim đacima pod uslovom da nisu gej

The Huffington Post

Novi program ove savezne američke države, dizajniran da pruži pomoć đacima koji su pretrpjeli bullying, zvuči odlično. Plan je da učenice i učenici dobiju novčanu pomoć kako bi bili u stanju pohađati privatne škole, ukoliko izraze želju da prestanu pohađati škole u kojima su pretrpjeli maltretiranje ili diskriminaciju. Svako dijete u ovoj državi ima pravo na dobro obrazovanje u školi koje samo odabere kako bi ostvarilo svoje snove, kazao je Rick Scott, guverner Floride, u martu ove godine.

Problem je u tome što nisu dobrodošle sve žrtve. Štaviše, LGBTQ đaci u neke od ovih škola ne mogu biti primljeni. Huffington Post istražio je koje su se to privatne škole prijavile da učestvuju u ovom programu i na taj način prime đake koji odluče napustiti prvobitno okruženje zbog maltretiranja. Kada je, početkom augusta 2018, ova analiza objavljena, bilo je 70 prijavljenih privatnih škola, od kojih, prema analizi ovih novina, najmanje 10 posto provodi politiku nulte tolerancije prema LGBTQ đacima.

U nekim od njihovih priručnika stoji kako se đaci moraju uzdržati od bilo kakvih djela koja uključuju pornografiju ili homoseksualnost ili da se Bog gnuša homoseksualnosti. Čak 30 posto ovih škola koristi plan i program koji promovira diskriminaciju LGBTQ đaka, žena ili nekršćana.

Nevladine organizacije upozoravanju kako je ovaj program dizajniran da bi se privatne škole obogatile na osnovu patnje đaka, dok im se u isto vrijeme dopušta dodatno diskriminiranje određenih grupa.

Naime, 21 od 70 prijavljenih škola, prema podacima Huffington Posta, radi po planu i programu koji je dizajnirala jedna od tri popularne kompanije za evangelističko kršćansko obrazovanje: Abeka, Bob Jones University Press i Accelerated Christian Education. U njihovim udžbenicima promoviraju se naučno netačne tvrdnje, kao i miopijski prikaz historije, uz širenje predrasuda o drugim rasama i religijama, dodaju istraživači ovog lista.

Umjesto što djeci pomažemo da pobjegnu iz škole, trebamo koristiti ovaj novac kako bismo obrazovali stručnjakinje koje će raditi kao savjetnice ili nastavnice s djecom koja su maltretirana. Ono što ne bismo trebali činiti jeste dozvoliti onima koji se ponašaju nasilno da odaberu nove žrtve, kaže Joanne McCall, predsjednica Udruženja za obrazovanje Floride.

The Huffington Post: Exclusive: Florida Wants To Help Bullied Kids — Unless They’re Gay

 

Osam strategija za učenje na raspustu

The Conversation

 Osam bezbolnih načina da roditelji motiviraju obrazovni razvoj djece na raspustu:

  1. da budu male računovotkinje – dajte im zadatke menadžmenta novca, vremena ili dnevnih aktivnosti na odmoru i neka same reguliraju vrijeme pred ekranom, džeparac, listu za kupovinu i slično;
  2. hrabrite ih umjesto prigovaranja i korenja, pokažite interesovanje i brigu i pohvalite njihove napore, a tu su ključni optimizam, empatija i ohrabrivanje;
  3. udaljite se ponekad i dopustite im da sami urade nešto i potraže pomoć ukoliko im je potrebna, nakon što im date neki zadatak;
  4. pružite pomoć samo kada je potrebna; dijete koje samo zaveže pertle naučit će mnogo taj dan, a raspust je odlično vrijeme da se đaci usude biti samostalni jer imaju više vremena i ne postoji pritisak kao u toku školskog dana;
  5. pričajte im priče jer one pospješuju njihov akademski uspjeh i pružaju im pristup kompliciranijim idejama;
  6. neka tehnologiju koriste dozirano, a nekoliko sati prije spavanja neka se odvoje od ekrana;
  7. upamtite da odgoj djece nije trka, jer se svako se dijete razvija po vlastitom ritmu;
  8. slušajte svoje dijete i interesujte se za ono što radi, pružite mu veliku podršku u istraživanju svijeta; najvažnije je da se zabavljate zajedno, a ljetni raspust je odlična prilika da s njim podijelite iskustvo učenja.

The Conversation: Eight ways to keep your kids smart over the summer break

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš