Nova čitanja

Vahida se vraća

Izložba pronašla školu

Elma Velić

09.04.2018

O antifašizmu su nešto i učili, o Vahidi Maglajlić – ništa.

JU Prva osnovna škola Bosanska Krupa prva je škola koja je sredinom marta ugostila izložbu o Vahidi Maglajlić Ime traži školu autora Arijane Forić-Kurtović i Enesa Kurtovića. Postavka je u školskom hodniku dva dana bila dostupna učenicima, školskom osoblju, roditeljima. Nakon krupske Prve osnovne, izložba je nekoliko dana bila postavljena i u Osnovnoj školi Jezerski.

Već dok su postavljani izložbeni panoi, učenici su se polagano okupljali, radoznali da saznaju šta se to novo dešava u njihovoj školi. Čitali su tekstove, smješkali se opaskama i slikama s panoa na kojima je većina prvi put imala priliku pročitati nešto o Vahidi Maglajlić. O antifašizmu su nešto i učili, o Vahidi – ništa.

Direktor Prve osnovne škole Amir Velić poželio je dobrodošlicu autorima i izložbi: Ova izložba na svojstven način potiče razmišljanje o sve većem povratku ideologija s ovih prostora, suprotnih ideji antifašizma u prošlom stoljeću, kao i o drugim aspektima pogrešnog tumačenja i zloupotrebljavanja termina feminizam, pa smatram da je ideja izložbe korisna omladini i javnosti.

Izložba predstavlja kulturni presedan, čiji dio smo ponosno željeli biti. S obzirom na to da je naša područna škola nosila ime Vahida Maglajlić, ovom prilikom smo se željeli odužiti njenom imenu i svemu onome što ono kroz historiju nosi, rekla nam je pedagogica škole.

Posebnu pažnju ovoj izložbi posvetili su nastavnici historije, koji su održali jedan čas na hodniku, gdje su inovativnim pristupom učenicima preko izložbenih panoa približili Vahidinu borbu.

Izložba Ime traži školu podsjetila je na Vahidu Maglajlić koja je, nažalost, protjerana ili izbrisana iz škola. Njenu davno započetu borbu izložba vraća tamo gdje joj je i mjesto: u narod i u današnju svakodnevnu borbu za ravnopravan položaj žene u društvu i protiv svih oblika fašizma.

 

Na mnogo načina, simbol antifašističkog mišljenja i djelovanja je Vahida Maglajlić. Pozivamo vas da prostor svoje škole otvorite mobilnoj izložbi Ime bez škole.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija