Obrazovna politika

Učenje u tržnim centrima

Naruči i ne uči!

Amila Selimović

10.03.2016

Uz prekrižen pištolj, kao znak za zabranu unosa oružja, i neke bezopasne stvari kakve su fotoaparat i pas, uskoro bismo u tržnim centrima mogli vidjeti i prekrižene ljude s knjigom.

Amer Tikveša

U dva velika tržna centra u Sarajevu, SCC i BBI, zabranjeno je učenje. Otvorene knjige na stolu alarmiraju simpatične momke iz osiguranja koji se izvinjavaju što, eto, moraju da vas opomenu da to nije adekvatno mjesto za učenje, te vas zamole da ili prestanete učiti ili odete negdje drugo spremati svoje teške ispite. Ne baš blagonaklona gospođa na informacijama u SCC-u odlučno deklamuje da studentima nije mjesto u tržnim centrima, da je to komercijalni a ne humanitarni centar i da studenti ako neće da naruče nešto iz restorana, nisu ni dobrodošli, ali na kraju dodaje ipak nemamo mi ništa protiv studenata.

Na stranici SCC-a piše da Gastro kutak može da ugosti 1500 posjetitelja koji se uz uživanje u ambijentu i ponudi moraju pridržavati i kućnog reda, pa je tako zabranjeno unošenje kućnih ljubimaca, oružja, eksplozivnih, zapaljivih i drugih opasnih materijala i naprava, ali i učenje, konsultacije i drugi oblici školskih aktivnosti. BBI radio poručuje da je zabranjeno svako duže zadržavanje bez konzumacije ili uz minimalnu konzumaciju. Kako kažu, studenti ne troše mnogo novca a dugo borave u prostoru koji nije predviđen za dugo zadržavanje. Ideja tog prostora je da se dođe, objeduje i zatim nastavi sa šopingom ili dalje za svojim dnevnim aktivnostima. Problem je što studenti dolaze u većim grupama i uglavnom nose sendviče sa sobom, naravno, naruče ponešto, ali ostaju predugo i zauzimaju prostor drugim gostima. Odluku centara podržali su i vlasnici kafića, pa ako upitate konobare da li smijete provesti neko vrijeme uz kafu učeći u njihovom objektu uglavnom ćete čuti pa možeš dok nema gazde ili znaš šta, ja bih te pustio, ali ne smijem, kao i hajde, al nemoj predugo.

Učenje u tržnim centrima nije novost. Prije godinu dana smo pisali o maloj čitaoni u Alti. Tamo studenti sa svih fakulteta još uvijek nesmetano spremaju ispite, i to zbog toga što su tamo svi kafići i restorani u food courtu zatvoreni. Studenti kažu da su ranije i tu imali problema, ali sada, pošto je prostor neiskorišten, mogu nesmetano učiti. Mak s Građevine s prijateljem vježba zadatke koje će uskoro polagati. Lakše mu je učiti u društvu a nije u prilici da prijatelja dovede kući ili ode kod njega. U čitaoni je sada pohladno, ali ipak tamo uvijek spremam teorijske ispite jer mi je najlakše učiti u miru i tišini. Trenutno su neki radovi u toku pa ne možemo nikako ni boraviti u tim prostorijama. Zato smo ovdje.

Tri prijatelja s Pravnog fakulteta uz kafu i cigaretu ponavljaju Ustavno pravo. Prije su išli u BBI mada im je nekada bilo prebučno. Otkako je tamo zabranjeno učenje redovno dolaze u Altu. Neki kažu što ne učite kući. Evo meni, recimo, kući svi smetaju, a i da ne smetaju, živim daleko a volim da neki ispit učim interaktivno s prijateljima, a njima nije lako doć do mene. Idealno bi bilo da na fakultetu imamo nešto kao glasnu čitaonu, ali to za sad ima samo na Ekonomiji.

Studentice Orijentalistike mislile su se oglušiti na upozorenje, ali kada su pokušale učiti u SCC-u, izbačene su. Zaštitar ih je podsjetio da su u tržnom centru, a ne u biblioteci te da s knjigama odu negdje drugo. Vratile su se u Altu koja je blizu fakulteta pa je tu najlakše kvalitetno iskoristiti duge pauze koje su česte u njihovom rasporedu. U fakultetskoj čitaoni ne mogu učiti skupa, a prevođenje s arapskog na bosanski bolje im ide kada uče timski.

Haris s Odsjeka za historiju u Alti piše seminarski rad s kolegom. Slaže se s menadžmentom tržnih centara i kaže I treba istjerat studente, ako ništa ne piješ ili ne jedeš... Ćao! Misli da bi fakulteti trebali da studentima obezbijede prostoriju u kojoj će imati kompjutere, dobar internet, gdje se može učiti u grupama i nije potrebna apsolutna tišina kao u sadašnjoj čitaoni. Bolja je bila moja učionica u osnovnoj školi od ovih na fakultetu. Sve je staro, evo pogledaj ove knjige, pa to ni na šta ne liči, ne znam zašto i plaćamo tu biblioteku, ali hajde plaćamo, pa barem nek nam naprave učionicu u kojoj ćemo moći i učiti, a ne samo čitaonu. Čitanje i učenje nije jedno te isto!

Gosti restorana u SCC-u na pitanje smetaju li im studenti prvo bi nas čudno pogledali, a zatim rekli Naravno da ne smetaju ili Neka djeca uče, dok bi neki pitali Koji studenti? I zaista, zabrana je otjerala studente. Tog dana samo na jednom stolu uredno zatvorene dvije skripte sa Saobraćajnog fakulteta. Tarik i Nejra sjede za stolom i čekaju sendviče. Prije su tu učili, ali sada više ne jer opominjali su nas i prestali smo, učit ćemo negdje drugo, ide lijepo vrijeme, može se vježbat i na Vilsonovom.

Tržni centri su odlučni u namjeri da se ne pretvore u čitaone i biblioteke. Sa zidova SCC-a nam poručuju Cipele govore glasnije od RIJEČI, te zbog toga: dragi studenti, Ne uznemiravajte! Šoping je u toku! Učite negdje drugo, a kada završite fakultet i nađete posao, dođite u šoping.

Studenti i studentice s kojima smo razgovarali samo su ponovili ono što su njihove kolegice i kolege govorile prije godinu dana. Fakultetske čitaonice ovakve kakve su sada nisu dovoljne. Vrijeme je za reorganizaciju i modernizaciju za koju ne treba mnogo ni novca ni vremena, samo malo truda i dobre volje fakultetskog osoblja.

Najnovije

Posjete spomen-obilježjima grade nekulturu sjećanja

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS krši Dejtonski mirovni sporazum

Mumić Iskra

Standardno loša provedba standarda

Neke škole prazne, neke prenapučene

Fontoplumo

Izbijanje iz pojma

Ne vjeruj načelnicima ni kad darove nose...

Svjetlana Nedimović

Povodom poziva nastavnicima/ama da prijave greške u udžbenicima

Sedlanje mrtvog konja

Nenad Veličković

Besplatni udžbenici u Kantonu Sarajevo

I ove godine milioni za neupotrebljive udžbenike

Nastavnica na raspustu