Obrazovna politika

Povodom konkursa za udžbenik geografije

Mišija rupa kao rezervni položaj

Nenad Veličković

04.07.2014

Da zateknete mališane u svom dvorištu ispod crnog duda, pa ih pitate jesu li ćapali vaše dudove, a oni vam s tamnim kolutovima oko usta odgovore da nisu, prije ćete se nasmijati nego osuti grdnjom po lopovima.

Međutim, šta biste uradili da zateknete cijelu koordinaciju ministara zaduženu za udžbeničku politiku s rukama u vašim džepovima, pa ih pitate šta to rade, a oni se prave da vas ne vide i ne čuju?

Da li biste im se nasmiješili kao djeci s tamnim kolutovima oko usta?

Ili biste poželjeli da učinite nešto, u ljutnji i bijesu, dvostruko poniženi, i drskošću i arogancijom? Najlakše bi bilo prebrojati ih po strankama iz kojih dolaze, pa već prema računu na predstojećim izborima glasanjem proglasiti njihove liste nevažećim. Ali ovdje, za sada, to nećemo učiniti.

O čemu se, zapravo, radi?

Koordinacija ministara je, prije dvije sedmice, raspisala konkurs za izradu novog udžbenika geografije.

O njemu Ivica Vanja Rorić, predsjednik Udruženja izdavača udžbenika kaže sljedeće:

"Pošto nigdje ništa nije objavljeno, ne zna se zašto je poništeno rješenje o upotrebi Geografije za 9. razred, čiji su izdavači Nam i Vrijeme. Konkurs za nove rukopise raspisan je u tišini, bez ikakvog objašnjenja. 

Koliko se Koordinacija ministara obazovanja razumije u svoj posao, vidi se po tome što je dala rok od 30 dana (!!!) za pisanje udzbenika. Čovjek treba biti Anštajn da bi mu to uspjelo! Za 30 dana se ne može napisati ni običan seminarski rad. Strašno.

Biće da Koordinacija nastavlja ružnu tradiciju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke - forsiranje izdavačkih kuća Nam i Vrijeme po svaku cijenu. Sad im je, vjerovatno pod pritiskom nastavnika koji ne mogu realizovati nastavni plan pomoću neupotrebljivog udzbenika koji je Koordinacija proglasila najboljim, raspisala novi konkurs (umjesto da uzme drugoplasirani rukopis sa ranijeg konkursa!) na kom će opet 'pobijediti' njeni omiljeni izdavači. Naime, konkurentski izdavači su u svojim prigovorima detaljno naveli sve greške u 'najboljem udžbeniku' i omiljeni izdavači samo treba da postupe prema tim prigovorima - i eto im novog odobrenja. Živi bili pa vidjeli!"

Podstaknuti ovom izjavom obratili smo se pomoćnici ministra za udžbeničku politiku, analitiku i izvještavanje u obrazovanju i nauci, Nadiji Bandić, s molbom da nam odgovori na nekoliko pitanja, ili da nas uputi na osobu koja je u to upućena bolje od nje. Kopiju pisma uputili smo i ministru Damiru Mašiću.

Pitanja su bila sljedeća:

1. Prije svega, Koordinacija, a posredno i Ministarstvo, na ovaj način priznaje da proces recenziranja nije bio izveden pravilno. U tom procesu mnogi su učesnici uložili vrijeme, trud i novac, a sada se očekuje od njih da, bez svoje krivice, to urade još jednom, u ponovljenom postupku. 

Zanima nas da li je Koordinacija uradila analizu, utvrdila odgovornost, i preduzela materijalne i druge sankcije protiv onih čije su greške dovele do raspisivanja novog konkursa.

2. Odluka da se ponovi cijela procedura, a da se ne uzme sljedeći udžbenik sa prošlogodišnje liste može značiti samo jedno: priznanje da recenzenti i stručne službe Ministarstva nisu uradili posao kvalitetno. U vezi s tim, možete li reći zašto se sve ovo nije započelo mnogo ranije? Pretpostavljamo da je superrecenzija, na koju se poziva novi konkurs, bila dostupna Ministarstvu/Koordinaciji još u avgustu prošle godine. S tim u vezi je sljedeće pitanje: zašto cijeli ovaj postupak nije sasvim transparentan, zašto na sajtu Ministarstva nema dokumenata relevantnih za ovaj slučaj? (Npr. tekst superrecenzije, i tekst navedene "Odluke o rezultatima superrecenziranja…”)

3. Kakvim se argumentima rukovodila Koordinacija raspisujući konkurs u kojem se izdavačima ostavlja samo mjesec dana da urade posao za koji treba mnogo više vremena, i to u periodu godišnjih odmora i ljetnog raspusta?

4. Ko će i kako nadoknaditi troškove roditeljima koji su kupili nekvalitetan udžbenik? Odnosno, hoće li izdavač koji ga je prodao i na njemu zaradio biti obavezan da taj novac vrati? Da li je Koordinacija razmatrala neke mehanizme po kojima bi se roditelji zaštitili od "dvostrukog troška"? (Podsjećamo vas da je jedan od argumenata ministra Mašića za korištenje samo jednog udžbenika bila zaštita roditeljskog džepa.) 

(Zatražili smo ovdje i zapisnik sa sjednice Koordinacije održane 18.6.)

Vjerujemo da su pitanja postavljena na pristojan način. Također mislimo da su jasna, i da se tiču sasvim konkretne stvari. Poslana su u petak 27. juna. Do danas, 3. jula, nije stigao nikakav odgovor. Čak ni automatski, s obavještenjem da je Ministarstvo na kolektivnom godišnjem odmoru.

Zapravo bi ministru Mašiću, nimalo slučajno uključenom u prepisku, ova pitanja trebala biti dobar povod da odbrani politiku svog Ministarstva u predizbornoj kampanji od prigovora koje impliciraju naša pitanja i izjava Ivice Vanje Rorića. Ali on očito, ponovo, bira mišiju rupu kao rezervni položaj za svoju populističku politiku. Školegijum podsjeća čitaoce na nekoliko tekstova koji su ostali bez njegove reakcije, ali, što je još i gore, bez reakcije onog dijela akademsko-recenzentske zajednice iza čijih se titula sakrio.

Još uvijek čekamo odgovor na analizu procesa recenziranja.

Još uvijek čekamo reagovanje na naše prigovore aktivnostima Federalnog ministarstva na pripremi i provođenju sljedeće reforme.

Još uvijek čekamo da recenzenti i superrecenzenti javno obrazlože svoje poput sline rastegljive kriterije za procjenu kvalitetnog udžbenika.

Naravno, ministar Mašić može i dalje vjerovati da sve ovo nema nikakve veze s njim i braniti se lukavim prebacivanjem odgovornosti na Koordinaciju ministara ili njome razvlašćene kantonalne ministre obrazovanja. Ali tamo gdje njegova politika vidi mudro ćutanje mi ponovo prepoznajemo intelektualno nepoštenje.

Najnovije

Kodeks o ponašanju i odijevanju na UNSA

A na Filozofskom fakultetu svi u kabanice

Amina Magoda

Pred iščekivanje novih standarda i normativa

Ministarstvo ne odgovara na zahtjeve

Merima Ražanica

Analiza sadržaja na platformi Osnovna.ba

Matematika puna proizvoljnosti

Školegijum redakcija

Pravopis za nastavnike

Uzoravanje nastavnika

Nenad Veličković

Intervju

Treba omogućiti smjenu loših

Rubina Čengić