Nova čitanja

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja

Od otpada do ukrasa

Školegijum redakcija

20.11.2023

Učenici III-5, bravari i zavarivači Mješovite srednje škole Maglaj, na časovima iz praktične nastave sa svojim nastavnicima dali su doprinos očuvanju okoline tako što su iskoristili pokvarene uređaje, koji bi inače završili na smeću, i od njih napravili ukrasne predmete i igračke.

Tokom izrade primjenjivali su sva pravila, tehnološki postupak i metode izrade, od radioničkog crteža do završne kontrole. Te radnje su im omogućile da završni proizvod bude kvalitetan, a da se oni uvježbaju u primjeni određenih tehnologija obrade i samim tim postanu kvalitetni pojedinci po završetku školovanja.

Aktivnost se odvijala u okviru projekta Standardi, saradnja, kvalitet kojim su nastavnici i učenici obilježili Svjetski dan kvaliteta, 10. oktobra. U okviru projekta posebna pažnja posvećena je standardu ISO 9000 i ISO 9001 – koji je i jedan od ciljeva održivog razvoja – smanjenje broja smrtnih slučajeva i oboljenja uzrokovanih zagađenjem zraka, vode i tla.

Projekat će se nastaviti međusobnom saradnjom nastavnika i učenika mašinske i elektro struke ove škole. 

 

Sretan broj 20

Elma Džanko, učenica devetog razreda Osnovne škole Kulin ban (Tešanjka), zaigrala je s dresom broj 20 za žensku fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u Hadžićima. Članica ŽFK Sloga kao reprezentativka od 28. septembra do 7. oktobra 2023. godine odigrala je na Razvojnom turniru WU15 tri prijateljske utakmice protiv Slovačke, Andore i Bugarske. Uz do sada pokazan rad, trud i upornost, Elma se može nadati uspješnoj sportskoj karijeri.

 

Učenici na Školi arheologije

Učenici Gimnazije Musa Ćazim Ćatić i Srednje tehničke škole Tešanj pohađali su Školu arheologije. Nastava je održana 4. novembra na lokalitetu Svatovsko groblje u Kaloševiću. Od predavača prof. dr. Edina Bujka, šefa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, slušali su kako se pravilno određuje orijentacija i kako odrediti dimenzije i oblik stećcima na nekropoli koju su prethodno očistili od smeća i rastinja. Profesor Bujak govorio je i o značaju stećaka, njihovom nastanku, oblicima, motivima s ukrasa, rasprostranjenosti i brojnom stanju na području općine Tešanj. 

Najmlađi učesnik škole bio je Dino Užičanin, učenik 7. razreda Osnovne škole Rešad Kadić Tešanj.

Projekat su finansijski podržali Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Tešanj kroz Strategiju razvoja. 

 

MOLE DAY u Maglaju 

Svake godine u mjesecu oktobru, tačnije 23. oktobra, od 6 sati i dvije minute ujutro do 6 sati i dvije minute popodne obilježava se Dan mola (Mole Day), dan obilježavanja Avogadrovog broja, odnosno broja jedinki u jednom molu tvari.

Dan mola postoji kako bi se potaklo zanimanje za hemiju i obilježava se raznim aktivnostima. Upravo tako su učenici Mješovite srednje škole u Maglaju, hemijsko-tehnološke struke, ovih dana i obilježili 23. oktobar. Vrijedne učenice i učenike u izvođenju aktivnosti vodili su profesorica Azra Pašić te profesori Amer Alispahić i Benjamin Hadžić.

 

Maglajski srednjoškolci u biblioteci sa prof. Edinom Pobrićem o Vešoviću i Karahasanu

Učenice i učenici Mješovite srednje škole i Gimnazije Edhem Mulabdić iz Maglaja u pratnji profesorica bosanskoga jezika prisustvovali su manifestaciji Mjesec knjige u Općoj biblioteci Maglaj. Tema razgovora sa prof. dr. Edinom Pobrićem bila je: Stvaralaštvo velikih bosanskohercegovačkih književnika: Dževada Karahasana i Marka Vešovića

 

Laboratorija u sportskoj sali 

Povodom Dana nauke u Osnovnoj školi Sveti Sava u Doboju fiskulturna sala pretvorena je u veliku, naučnu laboratoriju. Učenici predmetne nastave su sa svojim nastavnicima pripremili mnoštvo zanimljivih sadržaja kako bi učenike petog razreda zainteresovali i uveli u svijet nauke. Petaci su imali priliku da vide erupciju vulkana, različite hemijske eksperimente, rješavali su mozgalice i zadatke iz matematike, učili i primjenjivali zakone iz fizike, vidjeli su insektarijum, učili o građi čovjeka, gledali kroz mikroskop, upravljali robotom. Čudesni svijet nauke oduševio je sve prisutne.

 

Učenici protiv dijabetesa

Volonteri Crvenog križa, članovi udruženja Sugar i učenici Medicinske škole 14. su novembra na ulicama Tešnja besplatno mjerili nivo šećera u krvi i krvni pritisak starijoj populaciji, dok su u Općoj bolnici u Tešnju učenici završnog razreda Medicinske škole dijelili jabuke i informativne letke zaposlenicima i pacijentima bolnice. Kako je 14. novembar Dan borbe protiv dijabetesa, cilj je bio podstaći zajednicu da vodi zdrav način života. 

Najnovije

Nacrtano riječima

Cuke i djeca

Školegijum redakcija

Online lice škola No. 13

Ima obilježavanje godišnjice pada Vukovara, ali nema postignuća đaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 12

Ima rasporede dopunske, dodatne nastave i sekcija, ali iz 2019/2020. godine.

Andrej Arkoš

Nacrtano riječima

Kafić s pogledom na školu

Školegijum redakcija

Nacrtano riječima

Nacionalizam i ljepota

Školegijum redakcija