Obrazovna politika

Povodom poziva nastavnicima/ama da prijave greške u udžbenicima

Sedlanje mrtvog konja

Nenad Veličković

14.09.2023

Koliko god o sebi mislila da je drugačija ili bolja, nova je vlast, što se obrazovanja tiče, gora nego prethodna.

Ilustracija: Pixabay

"Od danas u funkciji nova email adresa za prijave eventualnih grešaka u odobrenim udžbenicima u FBiH."

Pod tim naslovom na stranici Federalnog ministarstva objavljen je poziv prosvjetnim radnicima i svim zainteresovanim da prijave eventualne greške u odobrenim udžbenicima u Federaciji.

Onaj ko ga je sačinio kao da je s Marsa ili Snickersa (kad si gladan, nisi svoj) pao u politiku problematike. Sektor za udžbeničke politike koji će se aktivno baviti problematikom udžbeničke politike, FMON će uspostaviti do kraja ove godine, a kojeg je politika predhodne Vlade FBiH ukinula, piše u pozivu kojim se želi u javnosti ostaviti utisak da će se aktuelna vlast obrazovanjem baviti bolje nego prethodna. (Ili je stvarno pravilno predhodna?)

Neće. 

Koliko god o sebi mislila da je drugačija ili bolja, nova je vlast, što se obrazovanja tiče, gora nego prethodna. Prethodna barem nije davala lažna obećanja i nije trošila na ublehe zadnje mrvice dostojanstva nastavničkog poziva.

Taj sektor za problematiku koji će se baviti problematikom, šta god to bilo, stoji u pozivu, prikupljaće podatke (po dojavama na emali) te iste analizirati i u skladu s tim adekvatno reagirati. Puf!

Što li ova vlast nije reagirala na podatke kad je u istoj stolici sjedila dok su se ti isti udžbenici odobravali? Zna li nova vlast da se Federacija, u vezi s problematikom udžbeničke politike, ili politikom udžbeničke problematike, ili šta već, odnosi samo na bošnjačke škole? A i to samo kaobojagi, jer se i politika i problematika obrazovanja regulišu kantonalnim zakonima. Budući da se ne pita, ali da nekako mora opravdati svoje postojanje i svoje plate, to se ministarstvo (koje je par godina radilo bez ministrice, dokazavši potpunu i apsolutnu nepotrebnost te fotelje) evo sada javlja s namjerom da osnuje neki sektor, šireći svoj parazitski potencijal na valjda još nekoliko stranačkih uhljeba. 

Šta bi bila svrha revizije udžbenika, koji su odavno zastarjeli i koje pametni nastavnici ionako ne koriste? Šta drugo da zaključimo o aktuelnoj vlasti koja u istom mjesecu djeci poklanja udžbenike, a nastavnike i roditelje poziva da te iste udžbenike denunciraju – osim da je sastavljena od ludih i zbunjenih? 

Pozivamo prosvjetne radnike i sve zainteresirane da prijave uočene greške i nepravilnosti, te na taj način daju svoj doprinos. Doprinos čemu? Laštenju sedla na mrtvom konju?

Ako već ne zna kako da potroši novac ubran s federalnih poreskih plantaža, ovome bi ministarstvu obrazovanja bilo pametnije da sve čime raspolaže investira u modernizaciju školskih biblioteka. Zar i đaci ne zaslužuju neku sigurnu kuću, neko mjesto gdje će moći čitati ono što ih zanima, a ne ono što im nasilničke politike problematike poklanjaju?

Najnovije

Izbijanje iz pojma

Ne vjeruj načelnicima ni kad darove nose...

Svjetlana Nedimović

Besplatni udžbenici u Kantonu Sarajevo

I ove godine milioni za neupotrebljive udžbenike

Nastavnica na raspustu

Povodom Uputstva o implementaciji nastavnih planova i programa sa ishodima učenja za školsku 2023/2024. godinu

Autorice i autori izgubljeni u reformi

Arifa Isaković

Uz početak nove školske godine u Tuzlanskom kantonu sve po starom

Opet brze izmjene pravilnika i ad hoc rješenja

Smiljana Vovna

Intervju: Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo

Sve je vrlo konfuzno i, nažalost, dolazi 5 do 12

Rubina Čengić