Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

U Sjevernoj Irskoj mole penzionisane nastavnice da se vrate na posao

Merima Dervišić

29.12.2021

Stav Ministarstva je da po svaku cijenu treba izbjeći ponovno zatvaranje škola, pa se razgovara i s univerzitetima da se studenti zaposle kao zamjensko osoblje.

Ilustracija: Suchawalun Sukjit / Shutterstock.com

Ministarstvo obrazovanja u Vladi Sjeverne Irske moli nedavno penzionisane nastavnice da se vrate na posao kako bi se nakon praznika djeca mogla vratiti normalnoj nastavi u učionicama. Slično se dešava i u Engleskoj nakon što je veliki broj razreda, zbog broja zaraženih nastavnica, morao preći na online nastavu.

Prema GTCNI bazi podataka iz 2018. godine, u Sjevernoj Irskoj postoji 431 nastavnica starija od 65 godina koja ima priliku vratiti se na posao nakon praznika. Oficijelni stav Ministarstva je da po svaku cijenu treba izbjeći ponovno zatvaranje škola, pa se razgovara i s univerzitetima s namjerom da se oko 550 studenata i studentica zaposli kao zamjensko osoblje nakon praznika.

Ipak, ministrica obrazovanja Michelle McIlveen smatra da ne bi bilo razumno niti fer od studenata i studentica tražiti da obavljaju posao samo zato što trenutno postoji nedostatak nastavnog kadra. Na isti način, mnogi smatraju da, ukoliko ove studentice budu primorane raditi bez mentora, odnosno iskusnih nastavnika, njihov bi angažman mogao biti upitan pred očima zakona. Tome treba dodati i činjenicu da one još uvijek imaju akademske obaveze na svojim fakultetima i da se rad u školama može negativno odraziti na njihove studije.

Izvor: BBC: Covid-19: Retired teachers asked to come back to class

Najnovije

Online lice škola No. 23

Moguće naći i izvještaje sa pojedinih roditeljskih sastanaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 21

Desanki Maksimović bi bilo žao što nema informacija o uspjesima đaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 20

Linkovi Vijeće roditelja i Vijeće učenika vode na praznu stranicu

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 19

I dalje objave iz 2021., školski kalendar za 2021/22

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 18

Stare greške ostale, ali je novih mnogo manje

Andrej Arkoš