Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Samoposlužni automat za knjige

Merima Dervišić

30.11.2021

Đaci žetone mogu zaraditi na nastavi, a mogu ih iskoristiti da na automatu odaberu knjigu koja im se najviše sviđa.

Foto: Lisette Caesar / Chalkbeat

Umjesto čokoladica i grickalica, škola Mosaic Preparatory Academy u hodniku ima automat za knjige koji, umjesto novca, prima posebne žetone. Đaci te žetone mogu zaraditi na nastavi kao nagradu za dobro ponašanje, kao što je pomaganje drugarima i drugaricama ili održavanje čistoće u školi. Nakon pet zarađenih kupona dobijaju žeton koji mogu iskoristiti da na automatu odaberu knjigu koja im se najviše sviđa.

Direktorica škole Lisette Caesar odlučila je automat postaviti u svrhu podizanja nivoa pismenosti skoro dvije stotine đaka koji pohađaju ovu školu. Ideju je dobila kada je naljeto otkrila da barem 20 đaka ove škole nije pročitalo niti jedan naslov sa online platforme knjiga. 

Iako je na platformi naše škole pročitano više od 45 hiljada knjiga, shvatile smo da postoje djeca koja nisu pročitala niti jednu od dostupnih. Zbog toga i ove godine moramo nastaviti tražiti načine da se to promijeni, kazala je direktorica.

Naljeto su objavljeni rezultati istraživanja prema kojem je prosječan učenik u protekle dvije godine imao od 3 do 6 posto lošiji rezultat u testovima čitanja u odnosu na godine prije pandemije. U SAD-u su ti rezultati još niži u školama s djecom iz afričko-američkih, latino ili domorodačkih porodica. Takva je situacija i u školi Mosaic, gdje procenat đaka iz siromašnih porodica iznosi 97%.

Direktorica Caesar nada se da će se đacima svidjeti ideja i da će svako imati priliku da kupi do 100 naslova koje će imati u svojoj kućnoj biblioteci. Nastavnice će na časovima raditi na aktivnostima vezanim za knjige koje đaci odaberu jer smatraju kako tek poklanjanje knjiga neće biti dovoljno da neke ohrabre da čitaju. Organizirat će se i posebne aktivnosti predstavljanja knjiga ili razgovora o njima. Za sada imaju naslove vezane za jogu, Star Wars i popularnu online igru Roblox. Školska biblioteka opremljena je i novim kutkom za čitanje, a otvara se i akademija subotom za one kojima je potrebna pomoć u čitanju.

Novac za ovaj projekat (oko četiri hiljade dolara) direktorica je osigurala nakon razgovora s jednim od anonimnih donatora škole. Planirala je automat instalirati u augustu, prije početka nove školske godine, ali nakon što je dostavljen u školu, nije se mogao smjestiti unutra jer je bio prevelik da se unese kroz vrata. 

Nisam znala šta da radim, bukvalno sam sjedila na stepenicama i plakala, kazala je Lisette Caesar. 

Na automatu su, na koncu, napravljene preinake koje je ona platila vlastitim novcem. Instaliran je prošlog mjeseca, a naslove je moguće donirati preko Twittera, platformi DonorsChoose i Amazon Wishlist. Do sada je poklonjeno preko 500 knjiga.

Lisette Caesar dobila je i titulu gradske heroine od magazina Daily News zbog zalaganja i napornog rada u korist školske zajednice, uprkos činjenici da joj je 2019. godine dijagnosticiran karcinom debelog crijeva čiji joj simptomi i umor često dodatno otežavaju rad.

Izvor: Chalkbeat: To boost a joy of reading, this East Harlem school installed a book vending machine

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš