Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Kina zakonom smanjuje obim zadaće

Merima Dervišić

28.10.2021

Zabranjeno je pismeno ispitivanje đaka koji imaju šest i sedam godina, a u pripremi je mjera koja će umanjiti ovisnost o internetu i popularnoj kulturi.

Ilustracija: jianbing Lee / Shutterstock.com

U Kini je nedavno donesen novi zakon koji smanjuje obim zadaće i aktivnosti vezane za školu kad se djeca nalaze van učionice. Osim toga, porodice đaka dobit će zadatak da se uvjere kako djeca imaju dovoljno vremena za odmor i fizičke aktivnosti, odnosno da ne provode previše vremena gledajući u ekran.

Zakon još uvijek nije u cijelosti objavljen, ali dolazi nakon niza mjera koje je vlada ove zemlje donijela u smislu očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja đaka, za koje smatra da je trenutno narušeno. Tako je krajem augusta 2021. zabranjeno pismeno ispitivanje đaka koji imaju šest i sedam godina, a radi se i na donošenju mjera koje će umanjiti ovisnost o internetu i popularnoj kulturi.

Iako Komitet kineskog Kongresa zadužen za legislaciju još uvijek nije objavio cjelokupan tekst zakona, mnogi roditelji su zabrinuti – smatraju da zbog radnog vremena, koje je uobičajeno od 9 do 21 sat, šest dana sedmično, nemaju previše vremena da se bave njegovanjem morala, intelektualnog razvoja i društvenih sposobnosti svoje djece. Nadaju se da će im lokalne vlasti pružiti podršku u organiziranju sadržaja koji bi nadomjestili njihov angažman.

Još jedna mjera koja je obuhvaćena novim zakonom jeste smanjenje stranih ulaganja u kinesko školstvo.

Izvor: BBC: China seeks to lift homework pressures on schoolchildren

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš