Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Priča o čovjeku koji je tužio Nirvanu

Merima Dervišić

27.09.2021

Iako se danas dosta radi na zaštiti dječije privatnosti, postoji siva zona kada su u pitanju fotografije djece koje roditelji dijele na internetu.

Ilustracija: Nirvana - Nevermind (1991)

Profesor medijskog prava na Univerzitetu u Essexu Alexandros Antoniou donosi zanimljiv osvrt, ne toliko na utemeljenost tužbe, nego na činjenicu da će podijeljene fotografije djece rođene danas najvjerovatnije ostati dijelom interneta zauvijek.

Nedavno smo saznali kako beba sa naslovnice Nirvaninog albuma Nevermind, odnosno današnji tridesetogodišnjak Spencer Elden, tuži grupu i upravitelje nasljedstva Kurta Cobaina jer su svjesno proizvodili, bili u posjedu i reklamirali komercijalnu dječiju pornografiju. Kultna naslovnica na kojoj vidimo golu bebu koja pod vodom pokušava dohvatiti novčanicu od jednog dolara, prema Spenceru, članovima grupe donijela je finansijsku dobit zasnovanu na seksualnom iskorištavanju. Zbog toga traži 150 hiljada američkih dolara odštete na ime pogoršane kvalitete života koju mu je objavljivanje ove fotografije donijelo.

Postoji mnogo različitih stavova o tome šta naslovnica predstavlja, a jedno od njih jeste i kritika vrijednosti koje roditelji prenose djeci. U tužbi se, međutim, bend optužuje da im je namjera bila izazvati seksualnu reakciju publike. Spencer Elden želi dokazati kako je fotografija namjerno fokusirana na bebine genitalije, što će dovesti do pitanja jesu li svi koji su kupili ovaj album (ili bilo šta sa ovom fotografijom) počinili krivično djelo (zasnovano na seksualnom iskorištavanju).

Međutim, u tužbi se navodi i kako je pojavljivanje na naslovnici ovog albuma za njega značilo lošiju kvalitetu života, ponajviše zbog gubitka privatnosti. Za sada je poznato da je njegovim roditeljima za fotografiju plaćeno 250 dolara, što je u to vrijeme predstavljao standardni iznos naknade za modela koji nije poznat. Nije poznato je li Spencer Elden na ime ove fotografije dobio bilo kakav novac od svojih roditelja, ali je u više navrata izjavljivao kako je ogorčen jer nikada nije imao nikakve koristi od te famozne fotografije.

I sada dolazimo do, prema mišljenju profesora Antonioua, najvažnijeg dijela priče: Spencer Elden smatra da, kao beba, nije mogao odlučivati o tome kako će biti fotografisan.

Profesor govori kako je situacija danas takva da prosječni roditelji na društvenim mrežama podijele više od hiljadu fotografija djeteta do pete godine. Postoje i podaci prema kojima čak 42% tinejdžera i tinejdžerki intervjuisanih u 25 zemalja nije zadovoljno fotografijama koje njihovi roditelji dijele na društvenim mrežama. Iako se danas dosta radi na zaštiti dječije privatnosti na internetu, postoji siva zona kada su u pitanju fotografije djece koje roditelji dijele na internetu.

Zaista ne postoje pravne mjere koje djeci mogu garantirati zaštitu od roditelja koji dijele sadržaje o njima. Na kraju će se najvjerovatnije desiti da imamo cijelu generaciju osoba označenih na fotografijama koje je nemoguće obrisati sa interneta, iako možda nisu dali pristanak za snimanje i objavljivanje. Stoga, poručuje profesor Antoniou, nije kasno da roditelji dobro razmisle hoće li na internetu podijeliti fotografiju koja bi vremenom mogla imati negativan utjecaj na život njihovog djeteta.

Izvor: The Conversation: Nevermind at 30: why the Nirvana baby lawsuit is a warning for parents

 

 

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš