Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Američko udruženje pedijatrica: U školama svi treba da nose maske

Merima Dervišić

12.08.2021

Školskoj administraciji teško je voditi evidenciju o tome ko je vakcinisan, a maske mogu zaštititi nevakcinisane u slučaju infekcije.

Ilustracija: freepik.com

Udruženje američkih pedijatrica objavilo je polovinom jula nove preporuke za obrazovne ustanove prema kojima se savjetuje da svi đaci stariji od dvije godine, kao i odrasle osobe koje rade sa njima, nose maske u zatvorenom prostoru, bez obzira na to da li su vakcinisani.

Sada kada znamo da, uz pridržavanje mjera zaštite, postoji niska stopa zaraze u školama i da možemo vakcinisati djecu stariju od dvanaest godina, smatramo da postoji mnogo više razloga u korist pohađanja redovne nastave, stoji u izjavi Udruženja.

Jedan od razloga zašto smatraju da je bolje da svi nose maske jeste i taj što je školskoj administraciji jako teško voditi evidenciju o tome ko je vakcinisan, ali i to što maske mogu bolje zaštititi one nevakcinisane u slučaju infekcije. Smatraju da će nošenje maske smanjiti i prijenos drugih respiratornih bolesti zbog kojih se često izostaje iz škole. Ipak, đacima i osoblju kojima nošenje maske škodi iz medicinskih ili razvojnih razloga biće dozvoljeno da je ne nose.

Ove se preporuke neće moći jednako poštovati u svim državama SAD-a jer se, primjerice, u državi Južna Karolina, lokalnim vlastima zabranjuje nametanje obaveznog nošenja maski, kako đacima tako i osoblju, dok se u Teksasu nikome ne može narediti da nosi masku, bio posjetitelj, roditelj ili bilo koja druga osoba u školi. Postoje i države sa sasvim suprotnim zakonima kao što je Washington gdje škole moraju od đaka i osoblja zahtijevati nošenje maski, bez obzira na to da li su vakcinisani.

Početkom jula imali smo priliku čitati kako je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio nove preporuke koje isto tako pozivaju na nošenje maske u zatvorenim prostorima, posebice u područjima gdje je procenat vakcinisanih osoba mali.

Izvor: KQED: Everyone Should Wear A Mask In Schools, Vaccinated Or Not, U.S. Pediatricians Say

 

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš