Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Studenti i studentice traže uvođenje obaveznog testa o seksualnom pristanku

Merima Dervišić

11.05.2021

Percepcija o studentskom životu sličnija je karikaturi nego stvarnosti. Odnos društva prema studentima i studenticama mora se promijeniti.

Ilustracija: StepanPopov / Shutterstock.com

Institut za politiku visokog obrazovanja u Velikoj Britaniji proveo je na univerzitetima anketu o razumijevanju seksualnog obrazovanja, prema čijim rezultatima 58% ispitanika smatra da na početku studija treba postojati test o tome da li studenti i studentice zaista razumiju koncept seksualnog pristanka.

Dok se na stranici Everyone's Invited objavljuje veliki broj anonimnih svjedočenja o seksualnom nasilju i uznemiravanju, anketa u kojoj je učestvovalo 1.000 studenata i studentica pokazala je kako tek četvrtina njih smatra da je seksualno obrazovanje koje su imali u školama adekvatno, odnosno da im je potpuno jasno kada postoji pristanak na seksualni odnos.

Pitani su i o seksualnom iskustvu, odnosno vezama. Suprotno stereotipima o studentskom životu, zaključci su da je njihov život mnogo manje hedonistički. Tako se u augustu 2020. godine pokazalo da 43% ispitanih diplomaca nikada nije imalo seksualne odnose, odnosno da 25% nikad nije poljubilo nikoga na intiman način; 58% ispitanika i ispitanica smatra da je bitnije razviti prijateljstvo nego tražiti seksualni odnos, a trećina kaže da trenutno gleda pornografiju (brojke su duplo veće u slučaju muškaraca).

Zaključci ankete su da je generalna percepcija o studentskom životu sličnija karikaturi nego stvarnosti i da se odnos društva prema studentima i studenticama mora promijeniti. Moramo im pomoći da ovaj period prođu na najbolji mogući način. Želimo ih upoznati sa iskustvima kroz koja prolaze njihovi vršnjaci i vršnjakinje i informirati ih kako bi na najbolji način donosili odluke o vlastitim životima, kazao je Nick Hillman, direktor Instituta.

Izvor: BBC: Students want sexual consent test in university

Najnovije

Obrazovanje u retrovizoru za septembar 2023.

Zadržite još malo obrve podignute

Marko Ban

Obrazovanje u retrovizoru za juli 2023

30 djevojaka kao 120 mladića i Sarajevo kao trećina FBiH

Marko Ban

Obrazovanje u vijestima tokom juna 2023. godine

Od bleh muzike, preko udžbenika i upisa do pucnjave

Marko Ban

Prevare u digitalnom svijetu i kako ih izbjeći (2. dio)

Krađa digitalnog identiteta

Damir Dizdarević

Povodom jedne presude i izuzetog mišljenja

Pravo i književna kritika

Nenad Veličković