Nastavnička pitanja

U njihovim cipelama

Dan učitelja

Edina Međić

05.10.2020

Treba mnogo strpljenja da nekog poučite, istrpite nestašluke i oprostite ružne postupke i riječi.

Ilustracija: New Africa / Shutterstock.com

Ja sam učiteljica. Svake godine pred Dan učitelja čitam čestitke pune hvalospjeva o našem radu i doprinosu razvoju društva. Ovogodišnju čestitku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona čitam u punoj opremi (maska, vizir), dezinficiranih ruku, na propisanoj COVID distanci od svojih kolegica i kolega. Neku gorčinu bude napisane rečenice Sokratove zakletve za nastavnice i nastavnike koju je sastavio Robert Dottrens: Vršit ću svoju obavezu savjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo učenici, nego i djeca, i nikad neću zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalnu pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.

Čemu podsjećanje na nastavničku zakletvu?

Mi tako živimo. Od mene i mojih kolegica očekuje se da u ovoj ozbiljnoj situaciji održimo školu, život, duh... Trudimo se i dajemo sve od sebe jer je to naš poziv i ništa nam nije važnije od djece. Niko nas ništa ne pita i naš poziv je na margini društvenih dešavanja, a ipak ustrajavamo u zakletvi.

Da li je iko svjestan važnosti uloge koju nastavnici obavljaju? Ima li iko sluha za naše probleme, potrebe i brige?

Ja sam i roditeljka učenika. Imam priliku da sve posmatram iz oba ugla. Moja čestitka za Dan učitelja glasila bi:

Hvala vam što ste preko noći i ličnim sredstvima promijenili način rada, spremni za novo učenje i nove situacije. Vi ste ovaj novi život učinili životnijim i zahvaljujući vama imamo nastavu i đake na okupu. Hvala vam što ste organizovali svoj posao i porodicu kako ste najbolje znali. Mnogi od vas nisu imali vremena pomoći svojoj djeci u novoj školi pomažući učenicima.

Hvala vam na svom entuzijazmu i empatiji koju svakodnevno unosite u razred u školi ili online.

Treba mnogo strpljenja da nekog poučite, istrpite nestašluke i oprostite ružne postupke i riječi.

Hvala vam što nadahnjujete učenike da uče i vole knjigu, znanje i nauku, budu pošteni i korisni članovi društva. Vi ste na svom radnom mjestu cijeli dan, gledaju vas u školi i van nje, vaše postupke prate i ocjenjuju. Tehnološki dodaci i pomagala pružaju samo potporu vašem poslu. Bez vas nema nijednog zanimanja koje će ovaj svijet učiniti ljepšim mjestom za život.

Magija je u vašim rukama i učite djecu da budu ljudi, bilo uživo ili online.

Svaki roditelj, svaka učenica, svaki političar i pojedinac, cijela društvena zajednica i svaki učitelj, nastavnica i profesor trebao bi biti svjestan nepobitne činjenice, dokazane spoznaje, kako je bitan, glavni, nezaobilazni i neprikosnoveni faktor savremenog odgoja i obrazovanja dobra nastavnica. Bez nastavnika i nastavnica nema pozitivnih pomaka. Hvala vam što niste iznevjerili nastavničku zakletvu. Sretan Dan učitelja!

Najnovije

U njihovim cipelama

Smisao međunarodnih testiranja

Edina Međić

Zapis iz učionice

Samopovređivanje

Mirza Ahmetović

Mogući razlozi loših rezultata TIMSS i PISA istraživanja

Kritičko mišljenje je kada nastavnik kritikuje učenika

Arifa Isaković

Zapis iz učionice

Teorije zavjere

Mirza Ahmetović

Kolektivni ugovor i naknada za prevoz

Obrazovne vlasti koriste prava, ali ne ispunjavaju obaveze

Arifa Isaković