Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Djeca koja odrastaju u zelenilu imaju viši IQ

Merima Dervišić

10.09.2020

Za đake osnovnih škola zelenilo u domovima, na putu do škole i u školi znači bolju radnu memoriju i veći raspon pažnje, jer je mladi mozak tako manje izložen zagađenju.

Ilustracija: Helder Almeida / Shutterstock.com

Istraživačice sa univerziteta Hasselt u Belgiji analizirale su rezultate studije u kojoj je učestvovalo preko 600 djece uzrasta od 10 do 15 godina i pokazale da postoji veza između IQ-a i života u prirodi – sa samo 3% više zelenila u djetinjstvu IQ je veći za 2,6%.

Zanimljivo je i da se ovi podaci odnose na svu djecu, bez obzira na njihov socio-ekonomski položaj. To u prijevodu znači da veza između prirode i kognitivnog razvoja ne mora biti uslovljena načinom na koji podižemo djecu, odnosno našom finansijskom situacijom. Bilo kako bilo, bitno je naglasiti da nesmetan pristup prirodi za mnoge porodice koje žive u velikim gradovima predstavlja jednu vrstu privilegije.

Naučnice koje su radile na ovoj studiji još uvijek nemaju jasnu predstavu o tome na koji način boravak u prirodi utječe na IQ, ali navode kako su djeca koja žive u zelenijim područjima manje podložna stresu, te da su manje izložena zvučnom zagađenju, odnosno da imaju više prilika za igru sa vršnjacima.

Studija koja je 2015. godine provedena u Barceloni pokazala je kako za đake osnovnih škola zelenilo u domovima, na putu do škole i u samoj školi znači bolju radnu memoriju i veći raspon pažnje, jer je mladi mozak tako manje izložen zagađenju.

Izvor: Euronews: Growing up in green spaces boosts children’s IQs, claims study

Najnovije

Obrazovanje u retrovizoru za juli 2023

30 djevojaka kao 120 mladića i Sarajevo kao trećina FBiH

Marko Ban

Obrazovanje u vijestima tokom juna 2023. godine

Od bleh muzike, preko udžbenika i upisa do pucnjave

Marko Ban

Prevare u digitalnom svijetu i kako ih izbjeći (2. dio)

Krađa digitalnog identiteta

Damir Dizdarević

Povodom jedne presude i izuzetog mišljenja

Pravo i književna kritika

Nenad Veličković

Misao nastala u potpunom mraku

Život nam se preselio na internet

Zoran Ćatić