Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

U Madridu će nova školska godina početi nastavničkim štrajkom

Merima Dervišić

26.08.2020

Između ostalog, odgovornost za dezinficiranje i prilagođavanje školskih objekata prebačena je na direktore škola, a nisu im date nikakve smjernice ili sredstva za taj posao.

Ilustracija: Corri Seizinger / Shutterstock.com

Sindikati obrazovanja u Madridu žalili su se Vrhovnom sudu sa tvrdnjom da su smjernice o početku nove školske godine koje je pokrajinska vlada objavila nelegalne i ostavljaju na cjedilu obrazovnu zajednicu. Zbog toga će novu školsku godinu nastavnici i nastavnice osnovnih, srednjih i strukovnih škola početi štrajkom.

Vlada predsjednice Isabel Diaz Ayuso neodgovorna je i nemarna, stoji u saopćenju sindikata Comisiones obreras koji je organizator štrajka. Poručuju kako će se žaliti i na naredne odluke Vlade koje budu išle u sličnom smjeru, ali da će kontaktirati i inspekciju rada zbog jasnog narušavanja uslova rada u školama.

Iz sindikata također kažu da, iako se pokrajinski Savjet za obrazovanje hvali kompetentnošću u procesu prilagođavanja nastave trenutnoj zdravstvenoj situaciji, nisu određene konkretne i efikasne mjere za zaštitu zdravlja. Između ostalog, odgovornost za dezinficiranje i prilagođavanje školskih objekata prebačena je na direktore škola, a nisu im date nikakve smjernice ili sredstva za taj posao.

Prema odlukama Vlade madridske pokrajine, postoje četiri potencijalna plana pohađanja nastave, u zavisnosti od toga kako se pandemija bude razvijala. S jedne strane je pohađanje nastave uz jake higijenske mjere, a s druge online nastava. Međutim, postoje i dva plana djelimičnog pohađanja časova. U predškolskom, osnovnom i obrazovanju djece s posebnim potrebama formirat će se takozvani mjehuri – grupe od 25 đaka koji se socijaliziraju bez distanciranja. Oni čine grupu koja funkcionira na isti način kao porodica ili grupa osoba što žive zajedno. U srednjim i strukovnim školama, odnosno obrazovnim ustanovama za odrasle, previđeno je uspostavljanje distance od 1,5 metar, odnosno nošenje maski ukoliko distanca nije moguća. Predviđeno je da se za srednjoškolce neki časovi organiziraju online, a za đake dvije završne godine srednje škole Vlada predlaže da svaki peti dan nastava bude održana preko interneta.

Organizatorice štrajka naglašavaju da traže poništavanje političkih odluka donesenih kako bi se privatizirao državni sistem obrazovanja, odnosno odliv državnih fondova u privatne džepove, a od Vlade zahtijevaju smanjenje broja đaka u razredima (posebno u slučajevima inkluzivnog obrazovanja), podjelu razreda na grupe kako bi se poštovale mjere fizičkog distanciranja, zapošljavanje novih nastavnika i nastavnica, ali i osoblja za čišćenje, odnosno medicinskih radnika u školama, kao i donošenje novih mjera s ciljem borbe protiv digitalne nejednakosti.

Izvor: El Publico: Los sindicatos convocan una huelga de profesorado al inicio del curso en Madrid ante la "inacción" de Ayuso

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš