Obrazovna politika

Nastavak događanja nakon nezakonitog imenovanja u Upravni odbor Javne ustanove Djeca Sarajeva

Oportunizam i politika ćutnje

Marina Stojaković

13.07.2020

Da li je ljudima koji oportunistički teže određenim pozicijama ili ka uspinjanju na ljestvicama karijere posao s djecom uopće bitan i mio?

Foto: Školegijum

Na pitanja o nezakonitom imenovanju članova Upravnog odbora Javne ustanove Djeca Sarajeva nisu odgovorili ni ministar Anis Krivić ni premijer Mario Nenadić, niti bilo ko iz Skupštine Kantona Sarajevo.

Direktorica JU Djeca Sarajeva Amela Buljubašić, ne potpisujući odgovore svojim imenom i izbjegavši odgovor na pitanje o Sindikatu Saudina Sivre, napisala je da su odgajatelji (...) stava da se članovi u Upravnom odboru JU Djeca Sarajeva trebaju birati iz reda odgajatelja i stručnih saradnika na način kako je to i do sada bilo, a to je da Vijeće predlaže i bira dva člana koja će biti legitimni predstavnici u Upravnom odboru jer ih oni biraju.

Osim ovog stava, sporan je i stav 4. član 46. Zakona o predškolskom obrazovanju, a odnosi se na nacionalnu strukturu, koji je takođe prekršen, jer trenutno novoimenovani Upravni odbor ne zadovoljava navedeni član Zakona, napisala je Buljubašić.

Za to vrijeme, stručna lica iz Ustanove, kao prenosioci bitnih informacija, iz mnogo razloga žele ostati anonimna, a među tim razlozima su i malverzacije i prijetnje koje do njih stižu raznim kanalima jer se usude da otvoreno razvežu jezik o zbivanjima unutar Ustanove. U javnosti su praktično prešućeni Zaključci s vanredne sjednice Vijeća odgajatelja, održane putem Zoom aplikacije 18. 6. ove godine, koji će tek tri sedmice nakon što su definisani biti uručeni, kako navodi direktorica Buljubašić, ministru Kriviću, premijeru Nenadiću i Instituciji ombudsmena – Područnom uredu u Sarajevu:

Zaključak broj 1)

a) povratak na prethodni vid glasanja, tj. u skladu sa Informacijom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo br. 11/03-05-36385-4/19 od 25. 12. 2019. godine;

b) da v. d. članovi Upravnog odbora kojima je istekao mandat 28. 4. 2020. godine nastave sa obnašanjem funkcije v. d. članova Upravnog odbora;

Zaključak broj 2)

Poništenje raspisanog Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora JU Djeca Sarajeva;

Zaključak broj 3)

Da predstavnici, ispred reda radnika Ustanove, budući da nisu izabrani na sjednici Vijeća odgajatelja i nije ispoštovana nacionalna struktura sastava Upravnog odbora, podnesu ostavku na mjesto v. d. članova Upravnog odbora ispred reda radnika Ustanove;

Zaključak broj 4)

Da v. d. članovi Upravnog odbora kojima je istekao mandat 28. 4. 2020. godine, Vera Osmanović i Edina Gafić, nastave sa obnašanjem funkcije v. d. članova Upravnog odbora, što su imenovane i prihvatile. Svi uključeni korisnici Zoom aplikacije, tj. članovi Stručnog vijeća odgajatelja, jednoglasno su se složili sa navedena četiri Zaključka.

 

Oportunizam – koji nikom ništa dobro ne donosi, pa ni samim oportunistima koji bi rado istovremeno igrali na svim svadbama, možda i pomogli na jednoj, ali da na drugoj ne ugroze svoj položaj, potpomognut politikom ćutnje – nažalost, vlada ovom ustanovom, ili se barem takav dojam stiče kada se osvrnemo na najnovije događaje i na odnos prema javnom oglašavanju. Ozbiljno se trebamo zapitati da li je ljudima koji oportunistički teže određenim pozicijama i koji grčevito, po svaku cijenu, žele sačuvati svoje pozicije, ili teže ka uspinjanju na ljestvicama karijere, posao s djecom uopće bitan i mio, a to treba biti. To je bitan preduslov za poziv koji itekako zaslužuje najveći društveni ugled, kao što obrazovna politika zahtijeva najveću pažnju.

A barem bi roditelje djece upisane u JU Djeca Sarajeva trebalo zanimati šta se tu zbiva. Naime, znam, kako iz lijepog tako i iz ružnog iskustva, da se loše stvari dešavaju i u vrtićima i u obrazovnoj politici u Njemačkoj, što nije utjeha, ali jeste trzaj da ne tražimo zeleniju travu na drugim livadama i da shvatimo kako se svaka nepravda, razmirica i greška prelama preko dječijih leđa. Istina, roditelji jesu, obraćajući se medijima, reagovali na njima nanesenu nepravdu – kada su imenovani članovi Upravnog odbora koji ih trebaju predstavljati, bez konsultovanja Vijeća roditelja – ali to ne znači da treba nijemo čekati, prekrštenih ruku, i smatrati da je njihov udio, kako roditeljske tako i građanske dužnosti, time odrađen. Krajnje je vrijeme da se naši sugrađani i roditelji počnu ozbiljno zanimati kakva stručna, tehnička i politička lica preuzimaju najveći udio u odgoju i obrazovanju djece i u odlukama o njihovoj budućnosti.

No, nije svima svejedno, pa je jedan dopis naslovljen na inspekciju:

Dana 01.06.2020. godine na 18. sjednici Vlade KS imenovan je vd Upravni odbor JU Djeca Sarajeva (...), a što je bilo definitivno iznenađenje za sve zaposlenike i roditelje (...). Naime, kada se desilo navedeno imenovanje u toku je bio Javni poziv za imenovanje članova UO i NO u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva, (...) objavljen 11.02. 2020. godine.

Dana 04.06.2020. godine na 19. sjednici Vlade KS (Ministar Krivić) razrješava vd člana UO predstavnika zaposlenika (...) Osmanović Veru na lični zahtjev. Na istoj sjednici umjesto Vere Osmanović imenuje Mevlidu Lukovac.

Dana 04.06.2020. godine Ministar poništava Javni poziv za imenovanje UO i NO u Javnu ustanovu „Djeca Sarajeva“ (...) koji je objavljen 11.02.2020. godine, na koji su se kandidati uredno prijavili i, naravno, bilo je dovoljno vremena da se propisana procedura okonča.

Ministar Anis Krivić izjavljuje na Skupštini da je morao imenovati vd UO zbog Javnog poziva za prijem u vrtiće JU „Djeca Sarajeva“ (...). Međutim, Ministar Anis Krivić je prikrio činjenicu da je procedura za imenovanje legalnog UO mogla biti okončana na vrijeme. Po saznanju prijavljen je dovoljan broj kandidata i procedura se, sa sigurnošću možemo tvrditi, mogla okončati na vrijeme.

Mandat vd UO izabranog krajem januara 2020. (...) je istekao 28.04.2020. iako je ministar dobio pismenu urgenciju 14.04.2020. kao i usmena obavještenja o istom i nije reagovao, namjerno odugovlačeći izbor da bi se mogao pozvati na član 4 Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u FBiH.

Dalje se navodi da je ovim potezom ministra Krivića – pored odredbe stava 4. član 46. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo, br. 26/08 i 21/09, na šta je uputila u odgovorima direktorica JU Djeca Sarajeva – također prekršena odredba člana 11 Pravilnika o izboru i imenovanju upravnih i nadzornih odbora u predškolskoj ustanovi („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 3/11), u kojoj se navodi da upravni, odnosno nadzorni odbor, od odgovarajuće strukture traži predlaganje kandidata:

U ovom slučaju to nije učinjeno. I pod pretpostavkom da je prvo imenovanje od 01.06.2020. godine bilo u skladu sa članom 4. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u FBiH, mijenjanje jednog vd člana je moralo biti provedeno po proceduri u skladu sa članom 11. Pravilnika o izboru i imenovanju upravnih i nadzornih odbora u predškolskoj ustanovi (Službene novine KS br.3/11).

Postavljamo pitanje kako je moguće da se primjenom člana 4. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBIH derogiraju svi zakoni i propisi koji predstavljaju lex specialis za Javnu ustanovu „Djeca Sarajeva“? Samo zato jer je jači akt ako dolazi sa federalnog nivoa? Ipak je ovo firma od 400 uposlenika i trebaju se pitati za takve stvari.

U svim poslijeratnim dosadašnjim sazivima UO u Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“ uvijek je bila zadovoljena nacionalna struktura zajednice i sve procedure izbora i imenovanja. Ovo je prvi put da to nije tako. A da ne govorimo da je prvi put kasnio javni poziv za prijem djece u vrtiće JU „Djeca Sarajeva“ zbog odugovlačenja procesa odabira i imenovanja članova UO JU od strane Ministra Krivića.

Dalje, ovakvim potezom Ministra Anisa Krivića smatramo da su nam ugrožena prava i slobode odlučivanja koje su nam omogućene zakonskim propisima.

Iz ovog bi se, usljed politike ćutnje ministra Krivića, koji ignorira upit medija, dalo zaključiti da je nepovjerenje našeg naroda ili svih naših naroda prema vlastima i njihovom radu, pa čak i prema onima koje sami biraju, opravdano. Ali, dragi roditelji i sugrađani, učiteljice i učitelji JU Djeca Sarajeva znaju da niste zadovoljni i da ste prevareni, a nadajmo se da ste i vi svjesni toga da ni oni nisu zadovoljni, barem one istinske odgajateljice i odgajatelji, koji su, zajedno s djecom, najbitniji. Tokom karantina još uvijek imate priliku da osvijestite kakav posao rade i koliko sebe daju ti ljudi koji pripremaju djecu ne samo za školu, nego i za život. Prisiljeni ste – oprostite što koristim ovu ružnu riječ – da radite sa vlastitom djecom, da im se više posvetite, onako kako to rade stručna lica. Niste to više mogli u najvećoj mjeri prepustiti onima čiji rad, priznajte, prevelik broj nije cijenio dovoljno. Probudite se, osvijestite se, i ne gledajte ni slučajno kroz prste kad budete glasali; tražite bolje plaće odgajateljicama i odgajateljima, bolje radne uslove, bolju opremu u vrtićima, uvjete da se mogu provoditi analize i istraživanja za dobro djece (jer to jeste za dobro djece!). Temeljito provjerite kome ćete vjerovati da će to ispuniti. Umrežite se s pravim ljudima i s onima koji znaju kako se pišu žalbe i dopisi, kako se čitaju i razumiju zakoni, a zaista ima takvih ljudi, koji nemaju ambicija, ili će ih barem staviti u drugi plan. Naposljetku, kada ponovo ugledate plakat s nazivom štrajk upozorenja, barem se raspitajte o njemu. Potrudite se, smognite snage da vas zanimaju događaji i vijesti koje se neposredno tiču naših najmilijih – djece.

Najnovije

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija

Privatnost djeteta u političkom marketingu

Ko i kako u Bosni i Hercegovini zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Nenad Veličković