Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Menstruacija u toku pandemije

Merima Dervišić

07.07.2020

Humanitarci upozoravaju da su, nakon što su usljed pandemije zatvoreni centri za pomoć, mnoge žene i djevojke primorane koristiti novinski papir, jastučnice ili kuhinjske krpe.

Ilustracija: Lisa_A / Shutterstock.com

Britanske humanitarne organizacije upozoravaju da se broj žena i djevojčica koje nemaju osnovne higijenske potrepštine tokom menstruacije naglo povećao u vrijeme pandemije.

Bloody Good Period, jedna od organizacija koje besplatno dijele menstrualne uloške i tampone u školama, umjesto uobičajenih pet hiljada paketa, u Engleskoj je od 23. marta isporučila više od 23 hiljade paketa. Druge organizacije navode da je broj korisnica ove pomoći pet puta veći nego prije.

Organizacije ističu da su mnoge žene i djevojke, nakon što su usljed pandemije zatvoreni centri za pomoć, primorane koristiti novinski papir, jastučnice ili kuhinjske krpe.

Ukoliko niste u stanju izaći nakraj sa krvarenjem, vaše će emocionalno i mentalno stanje biti mnogo gore. Znamo da se žene u ovim situacijama osjećaju užasno, prljavo, i jasno je da im je potrebna zaštita kako bi mogle funkcionirati u tim danima. Zatvaranjem centara za pomoć, odnosno škola, žene i djevojke jednostavno nisu u prilici da dobiju uloške i tampone, kaže Tina Leslie, direktorica organizacije Freedom4Girls iz Leedsa.

Alison Gordon je otvorila besplatnu radnju u kojoj je moguće preuzeti odjeću, igračke i higijenske proizvode:

Ako nemate dovoljno novca za hranu, higijenski proizvodi neće vam biti prioritet, jer morate nahraniti sebe i svoju porodicu, kaže ona.

Mandu Reid, koja će se kandidirati za gradonačelnicu Londona, kaže da su, uprkos pandemiji, škole i univerziteti u stanju poručiti i platiti higijenske potrepštine za učenice, te da je njihova obaveza obezbijediti im ove proizvode.

Izvor: BBC: Period poverty: Rise in free sanitary products needed in lockdown

Najnovije

Obrazovanje u retrovizoru za septembar 2023.

Zadržite još malo obrve podignute

Marko Ban

Obrazovanje u retrovizoru za juli 2023

30 djevojaka kao 120 mladića i Sarajevo kao trećina FBiH

Marko Ban

Obrazovanje u vijestima tokom juna 2023. godine

Od bleh muzike, preko udžbenika i upisa do pucnjave

Marko Ban

Prevare u digitalnom svijetu i kako ih izbjeći (2. dio)

Krađa digitalnog identiteta

Damir Dizdarević

Povodom jedne presude i izuzetog mišljenja

Pravo i književna kritika

Nenad Veličković