Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Trebaju li škole plaćati internet nastavnicama

Merima Dervišić

15.05.2020

Nevjerovatno je kako su u prvim sedmicama svi pretpostavili da nastavnice mogu nastaviti sa radom iz svojih domova, da imaju pristup internetu i mirno mjesto za rad.

Ilustracija: fizkes / Shutterstock.com

Brza i pouzdana internet-konekcija preko noći je postala posebno važna za nastavnički posao, a plaćaju je, iz vlastitog džepa, nastavnici i nastavnice.

U vrijeme kada je većina škola zatvorena, veliki broj nastavnica časove drži uglavnom preko interneta. Organiziraju videokonferencije, snimaju videoobjašnjenja i online zadatke na školske platforme, što znači i da najčešće prekoračuju protok podataka na koji su trenutno pretplaćene.

U SAD-u je, uprkos rasprostranjenoj online nastavi, tek 1% školskih distrikta na sebe preuzelo plaćanje računa za internet u slučaju nastavnika koji rade od kuće.

Brojke su takve da 96% nastavnica ima pristup bežičnoj konekciji koju same plaćaju, dok preostalih 4% živi u ruralnim područjima u kojima nemaju pristup uslugama bežičnog interneta, pa se moraju snalaziti tako što pronalaze mobilne hotspot mreže. Nije neuobičajeno ni vidjeti nastavnike kako sa parkinga ili iz prostorija praznih škola pokušavaju stupiti u kontakt sa svojim đacima i na taj način nastaviti s poslom.

Mnogi od njih danas smatraju da školski distrikti i uprave škola trebaju razmotriti opciju plaćanja njihovih računa za internet.

Nevjerovatno je kako su u prvih nekoliko sedmica jednostavno svi pretpostavili da nastavnice mogu nastaviti sa radom iz svojih domova, te kako svaka nastavnica u kući ima pristup internetu, dovoljno gigabajta prometa i mirno mjesto gdje bi mogla nastaviti sa podučavanjem. Da se ovo desilo prije godinu dana, kada sam živjela u jednosobnom stanu gdje nisam imala bežični internet, ne znam kako bih uopće radila sada, kaže Kelly, nastavnica u školi za djecu s posebnim edukativnim potrebama.

Ali, postoje mjesta u kojima su školske vlasti odlučile izdvojiti nešto novca kako bi nastavničkom osoblju pomogle da plate račune tokom pandemije. U mjestu Gunter u Texasu svi nastavnici i školsko osoblje dobili su po 50 dolara mjesečno za telefonski/internetski račun, odnosno gorivo u slučaju onih koji još uvijek moraju dolaziti na posao.

Nastavnice danas rade napornije nego ikad. Njihov se svijet okrenuo naopačke. Novonastala situacija je veoma stresna i mislim da je ovo jedan od načina da im kažemo da cijenimo to što rade, kaže Matthew Gutierrez, upravnik školskog distrikta Seguin u Texasu, gdje je svih 500 nastavnika i nastavnica dobilo dodatnih 50 dolara mjesečno za troškove interneta.

Iako su federalne vlasti odvojile 13,5 milijardi dolara u svrhu pomoći zajednicama koje je pandemija pogodila, mnogi analitičari smatraju da će biti potrebne milijarde dolara kako bi se spriječilo masovno otpuštanje nastavničkog kadra u budućnosti.

U drugim distriktima planiraju, počev od septembra, jednu vrstu hibridne nastave, gdje će neki nastavnici (oni koji to odaberu) moći raditi od kuće ukoliko se ustanovi da su bili izloženi virusu. Bilo kako bilo, plaćanje računa za internet još uvijek je znak dobre volje, a ne obaveza u SAD-u.

Izvor: Education Week: Should Schools Pay for Teachers' Internet Access?

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš