Obrazovna politika

Sindikat upozorava da sistematski pregledi prosvjetara nisu adekvatni

Pojedinci kriju zdravstvene probleme

Adnan Pečković

31.03.2020

Uprava škole mora voditi računa o psihičkom stanju zaposlenika i, prije svega, o sigurnosti učenika.

Ilustracija: Maksim Korabelshikov / Shutterstock.com

Prosvjetari u Brčko distriktu smatraju da sistematski pregledi koje prolaze kao redovnu proceduru provjere zdravstvenog stanja i prevencije bolesti nisu dovoljni.

Odeš u Dom zdravlja, pružiš šake, i to je to. Eventualno te malo preslušaju. Završen pregled. Za razliku od sanitarnog, po mom iskustvu, sistematski je dosta temeljan. Sanitarni je smijurija. Inače, sanitarni pregled vrši se svake dvije godine, a sistematski svake četiri. Znam da je u jednoj osnovnoj školi kolega razriješen dužnosti jer je ustanovljeno da je duševni bolesnik, ali to nije utvrđeno na redovnom, nego na vanrednom sistematskom pregledu, priča jedan brčanski prosvjetar koji želi ostati anoniman.

Ibrahim Rizvanović, sekretar Gimnazije Vaso Pelagić u Brčkom, smatra da je problem sadržaj sistematskog i sanitarnog pregleda.

Sanitarni pregled je površan: vrše pregled pluća i srca stetoskopom i vizuelni pregled kože, i sve traje cirka pet minuta. Sistematski pregled je ozbiljniji, detaljniji, ali je potrebno uvesti dodatne preglede, tvrdi Rizvanović. Smatra da je neophodno u okviru sanitarnog i sistematskog pregleda zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama ozbiljnije pristupiti kontroli psihičkog stanja zaposlenika, naročito onih koji su u direktnom kontaktu sa učenicima.

Ne može se na osnovu rezultata općeg testa i 10-minutnog razgovora sa specijalistom neuropsihijatrom utvrditi da li je neko sposoban za rad sa učenicima. Vjerujem da u našim odgojno-obrazovnim ustanovama rade osobe koje zbog svog psihičkog stanja nisu za taj posao, ali se o tome šuti, što ne ide na čast ostalim kolegama i upravi škole. Zaposlenici prvi primijete čudno ponašanje kolega i dosta informacija dobiju od učenika, pa je na njima da prvi reaguju, kaže Rizvanović i naglašava da uprava škole mora voditi računa o psihičkom stanju zaposlenika i, prije svega, o sigurnosti učenika.

Almir Denić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu, kaže kako je Sindikat primijetio da postoji prostor za unapređenje zdravstvenih pregleda prosvjetnih radnika i radnica. Oni su u novembru prošle godine (2019) uputili dopis Odjelu za obrazovanje Brčko distrikta i predložili niz mjera, među kojima je ozbiljniji redovni sistematski pregled.

Ljekarski pregledi služe za rano otkrivanje promjena zdravlja i prevenciju, ukoliko je to moguće. Nažalost, svjedoci smo da je nekoliko naših kolega u posljednje dvije-tri godine preminulo ubrzo nakon obavljenog sistematskog pregleda, a da na tim pregledima nisu uočene promjene, odnosno oni nisu pomogli da se ozbiljnija bolest prevenira ili zaustavi u ranoj fazi, stoji u dopisu na koji ni nakon četiri mjeseca nije došao odgovor.

Cilj dopisa nije bio nekoga napasti ili prozvati, nego da se stvari urede, da se radi bolje, da se poprave, kaže Denić.

Šef Odjela za obrazovanje Brčko distrikta Senad Osmanović pojašnjava da svi prosvjetni radnici u Brčkom podliježu sanitarnim i sistematskim pregledima.

Sanitarni pregledi obavljaju se svake dvije godine, a sistematski svake četiri, kaže on i pojašnjava da to ne odgovara zakonskim regulativama.

Iz brčanske Gimnazije dobili smo izvještaj o tome da osoba nije u zdravstvenom stanju u kome može obavljati dužnosti profesora. Isključili smo je iz nastave i sada radi u administraciji. Slučaj se desio u posljednje dvije-tri godine i u pitanju su bili problemi psihološke prirode. Stručnim pregledom konstatovano je da dotična ne može izdržati pritisak rada u nastavi, tako da smo je morali prebaciti na drugo radno mjesto, ističe Senad Osmanović.

Prosvjetar koji je želio ostati anoniman tvrdi da jedan broj njegovih kolega krije ozbiljne zdravstvene probleme da ne bi dobili invaliditet i smanjenje norme.

U svom dopisu, Samostalni sindikat zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine od Odjela za obrazovanje zahtijevao je širu listu obaveznih pregleda.

Tražimo da sistematski pregled zaposlenika u obrazovanju bude detaljan kao što su ga imali i drugi javni zaposlenici, naprimjer oni u Fondu zdravstvenog osiguranja. Osim uobičajenih, psiholoških testova, po pravilu bi trebao da obuhvata: klinički internistički pregled, EKG, RTG srca i pluća, kod žena ultrazvuk dojki ili mamografiju za starije od 40 godina, ultrazvuk trbuha, ginekološki pregled, PAPA test, ginekološki ultrazvuk, ultrazvuk prostate i PSA kod muškaraca starijih od 40 godina, različite laboratorijske pretrage, oftamološki pregled sa određivanjem dioptrije, snimanje kičmenog stuba, pregled štitne žlijezde, zahtijeva Sindikat.

Prema Zakonu o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta, Odjel je dužan prije početka nastave za sve zaposlenike u školama organizirati sistematski liječnički pregled za tekuću školsku godinu, a u školi ne može raditi osoba koja boluje od zarazne, duševne ili socijalne bolesti, kao što je alkoholizam, narkomanija ili sociopatsko ponašanje. U Pravilniku o zapošljavanju u obrazovnim institucijama Brčko distrikta piše: Nužno je da je kandidat/kinja zdravstveno sposoban/na za vršenje poslova u obrazovnim institucijama.

Najnovije

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija

Privatnost djeteta u političkom marketingu

Ko i kako u Bosni i Hercegovini zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Nenad Veličković