Metodika

Pozitivne prakse

Gimnazijalci iz Bosanske Krupe s lakom za nokte ušli u finale International STEM-a

Amna Dervišagić

13.03.2020

Jackson Pollock: Nema kaosa, kvragu!

Učenice i učenici Opće gimnazije Bosanska Krupa, pod mentorstvom profesorice fizike Amne Dervišagić, ušli su u finalni krug takmičenja International STEM Awards u kategoriji Školski projekti koji gledaju u budućnost. Njihov projekat The NailPolishArt ili Umjetnost laka za nokte povezuje nauku i umjetnost. Finale je trebalo biti održano u Politecnico di Milano – Campus Bovisa u Italiji 14. marta 2020. godine, na rođendan Alberta Einsteina, ali je zbog epidemije korona virusa privremeno odgođeno.

Đaci gimnazije do ove faze takmičenja došli su preko zanimljivog časa fizike na kom su za realizaciju ideja koristili lakove za nokte, fotopapir, destiliranu vodu, jednokratne aluminijske posude za hranu, čačkalice, zaštitne maske (prema potrebi), rukavice i – kreativnost. Čas fizike u korelaciji sa umjetnošću bio je više nego zanimljiv! Fotopapir visokog sjaja stavljali su na dno posude, potom nasuli vode do pola te posude i nakon toga kapali razne boje lakova za nokte po površini vode. Na površini se vrlo brzo formirao tanki sloj jedinstvenih kolorita i šara, a onda su pažljivo izvlačili papir sa dna posude, te se unikatni uzorak boja lijepio na njega. Kada se papir osuši, nastaju jedinstvene umjetničke slike. Akademski slikar i profesor likovne umjetnosti Ismet Erdić rekao je kako je ovo prvi put da je neko primijenio ovu vrstu umjetnosti u našoj lokalnoj zajednici. Gdje je ovdje nauka? Šta su sve naučili?

Svojim učenicima sam objasnila da je umjetnik David Alfaro Siqueiros nesvjesno u području mehanike fluida otkrio tehniku ​​koju je nazvao slučajna umjetnost. Dopuštajući da se različiti slojevi boje miješaju, stvorio je prekrasne slike, koje su nastale zbog razlike u gustoći boja. Iako se slučajna umjetnost vezuje za Siqueirosa, jedan od najpoznatijih umjetnika ovog žanra je Jackson Pollock, američki slikar i vodeća sila koja stoji iza apstraktnog stila u povijesti moderne umjetnosti.

Tehnika koju je Siqueiros nazvao kontroliranom slučajnošću sastojala se u izlijevanju slojeva različitih boja jedan na drugi. Ubrzo nakon toga, boja iz donjeg sloja pojavila bi se na površini, stvarajući relativno pravilan uzorak šara. Ova tehnika dovela je do slika jedinstvenih tekstura, a mi smo proveli analizu ovog postupka.

Uloga mentorice u ovom projektu bila je potaknuti učenice i učenike na kreativno istraživanje, pružiti im podršku u provedbi, poboljšati njihove socijalne vještine i s njima kritički procijeniti rezultate.

Objasnila sam im da su slike nastale zaslugom takozvane Rayleigh Taylor nestabilnosti – tako što različite boje imaju različite gustoće, a sloj na površini lagane je i nestabilne konfiguracije. Pljuskovi boja koji proizlaze iz ove nestabilnosti stvaraju estetski ugodne obrasce. Na času smo raspravljali o važnosti mehanike fluida u umjetničkom stvaranju.

Za neke je ovaj čas djelovao beskorisno, ali nama je otvorio mnoga vrata, čak i mogućnost da projekat bude nagrađen na svjetskom takmičenju! Davno je Einstein rekao da ideja nema šanse da uspije ako se u početku ljudima ne čini užasnom!

Fizika i umjetnost isprepletene su više nego što se može pomisliti. I fizičar i umjetnica žele razumjeti i interpretirati svijet oko sebe, prirodu i svojstva materije, a to postižu istraživanjem i eksperimentima. Zbog toga i umjetnici, kao i fizičarke (a nekad su oboje jedna osoba), često eksperimentiraju s posebnim svojstvima materijala.

International STEM Awards je neprofitna organizacija koja organizuje istoimeno takmičenje. Osnovali su je ljubitelji nauke i tehnologije kako bi nadahnuli mlade ljude da predlože rješenja za trenutne i hitne probleme u svijetu, te podijele svoje ideje za održivu budućnost sa vršnjacima širom svijeta. Učenici i studentice tako imaju priliku da njeguju svoju strast prema nauci, tehnologiji, inženjerstvu, (umjetnosti) i matematici (STE(A)M), da primijene svoje vještine i znanja, da budu članice međunarodne zajednice, proširuju svoju svijest i raspravljaju o pitanjima poput održivosti, energije, mobilnosti, pametnih gradova, pitanjima svemira i mnogim drugim. Sudjelujući u ovim izazovima i tražeći originalno rješenje stvarnih problema, đaci razvijaju maštu, etički način razmišljanja, kreativnost, timski rad, interdisciplinarni pristup učenju i rješavanju problema, preuzimanje rizika... Osnivači ove organizacije su sanjari, istraživači, oni koji vjeruju u mlade generacije i u njihovu moć stvaranja boljeg svijeta. Oni izlažu projekte i ideje mladih i talentiranih ljudi u dobi od sedam do 25 godina koje utječu na čovječanstvo i planetu Zemlju. Nagrađuju najizazovnije i stvaraju zajednicu u kojoj se članovima pruža mogućnost da se sastanu sa vršnjacima i podijele svoje radove u relevantnoj međunarodnoj mreži.

Svi zainteresovani mogu na njihovoj platformi https://www.stemawards.eu/, nakon registracije, postaviti svoju ideju koju žiri, nakon zatvaranja konkursa, zaključa i analizira, te procjenjuje da li ide u finalni krug. Mi nismo očekivali ovakvu ocjenu – čak sam u jednom momentu zaboravila da sam postavila priču na platformu, pa su nas, uz obrazloženje da im se mnogo sviđa ideja i da bi bilo šteta ne dovršiti prijavu konačnim korakom u aplikaciji, podsjetili da to i uradimo. Odmah sam pretpostavila da je projekat neobičan i da će privući pažnju.

 

P. S. Osim priče o umjetnosti i nauci, moje gimnazijalke i gimnazijalci su u ovom eksperimentu naučili da su sastojci nekih lakova za nokte veoma toksični. Naime, hemikalije u laku za nokte štetne su za sve osobe koje ih koriste, posebno za one koje su im stalno izložene, kao što su kozmetičarke ili žene koje često lakiraju nokte. Te toksine trebaju izbjegavati i trudnice i dojilje, kao i djeca koja još nisu prošla pubertet. Da biste zaštitili sebe i one oko sebe, odaberite lakove bez Big Five hemikalija: dibutil ftalat (DBP), toluen, formaldehid, smola formaldehida i kamfor. Evropska unija zabranila je DBP u kozmetičkim proizvodima i sredstvima za ličnu njegu, a australijska vlada trenutno DBP klasificira kao rizičan za ljudski reproduktivni sistem. Toluen u laku za nokte koristi se za postizanje glatke aplikacije, a njegove pare su vrlo toksične, jer izloženost toluenu može uzrokovati neurološka oštećenja, smanjenu funkciju mozga, poremećeno disanje, gubitak sluha i mučninu. Formaldehid se, osim za stvrdnjavanje, koristi i kao konzervans koji štiti od rasta bakterija. Izlaganje većim dozama formaldehida u zraku ili na koži može uzrokovati rak grla, nosa i krvi.

Dakle, ako želite kupiti lak za nokte, odaberite robnu marku koja ima najmanje opasnih hemikalija (DBP, formaldehid i toluen), ali ciljajte na onaj bez svih pet.

Najnovije

Smernice u praksi

Mi smo smernice prihvatili, jel tako, Danice?

Ružica Marjanović

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Čas može biti i kombinovan

Fontoplumo

Bingeing kao lijek za nestrpljivost

Pažnja učenika i studenata na mikro i makroplanu

Samir Lemeš

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Njezino veličanstvo – prezentacija

Fontoplumo

Kad provjera znanja krene krivo

Djedovina

Sifet Karalić