Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Barbie lutke dobile izgled stvarnih žena značajnih za historiju

Merima Dervišić

18.09.2019

Ako propuste ponuđeni termin za HPV vakcinu, u Irskoj djevojčice dobiju dodatni termin, a dječaci je moraju primiti kod doktora uz nadoplatu.

Foto: Barbie / Mattel, Inc.

Irska: HPV vakcina i za dječake

Početkom septembra 2019. godine Ministarstvo zdravstva Irske obezbijedilo je HPV vakcine i za dječake koji kreću u prvi razred srednje škole. Vakcinacija za djevojčice organizira se još od 2010. godine.

Ukoliko propuste termin vakcinacije, djevojčicama se nude dodatni termini, što nije slučaj sa dječacima – njima vakcinu daje doktor porodične medicine, uz nadoplatu.

Podsjetimo, HPV je virus koji može prouzrokovati nekoliko vrsta raka, od grlića materice do raka penisa ili anusa, odnosno grla i vrata. U Irskoj se godišnje otkrije 400 slučajeva bolesti izazvanih HPV virusom, od kojih umre 100 osoba.

Irska je jedna od 20 zemalja u kojoj se nudi HPV vakcina bez obzira na spol djece.

Izvor: RTE: Teenage boys to be offered HPV vaccine in school

 

Nove Barbie lutke: Rosa Parks i Sally Ride

Djeca širom svijeta od ljeta 2019. imaju priliku igrati se sa dvije nove lutke iz Barbie kolekcije inspirisane likovima Rose Parks, aktivistice koja je cijenjena kao majka američkog Pokreta za ljudska prava, i Sally Ride, najmlađe Amerikanke koja je letjela u svemir.

Kupovinom lutke djeca dobivaju i materijal edukativnog karaktera, u kojem mogu naučiti na koji način su ove dvije žene doprinijele društvu.

Firma Mattel je u saopćenju povodom predstavljanja lutki navela kako istraživanja pokazuju da mnoge petogodišnjakinje smatraju da su manje inteligentne jer su ženskog spola i zbog toga počinju gubiti samopouzdanje u vlastite sposobnosti. Cilj ove kampanje, prema pojašnjenju proizvođača, jeste pokazati djevojčicama drugačije uzore iz prošlosti i današnjice, kako bi bile u stanju premostiti Dream Gap. Ostale lutke iz ove kolekcije predstavljaju Ameliu Earhart, prvu ženu koja je tromotornim avionom preletjela sjeverni Atlantik, Katherine Johnson, američku matematičarku koja je radila za NASA-u i 60-ih godina prošlog vijeka izračunala orbitalne jednačine za putanje NASA-inih misija, te Fridu Kahlo, prvu meksičku slikarku realizma, kubizma i nadrealizma čiji je rad bio izložen u Luvru.

Izvor: CNN: Rosa Parks and Sally Ride get their very own Barbie dolls

 

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš