Obrazovna politika

Obrazovanje i homofobija

Sindikat obrazovanja – društvo jednog lica

Nenad Veličković, Anes Osmić

14.09.2019

Hoće li sindikalci obrazovanja mirno preći preko kršenja statuta i statiranja u političkoj promociji svoga predsjednika?

Ilustracija: Mirza Ibrahimpašić / Školegijum

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine pružio je javnu podršku manifestaciji Dan tradicionalne porodice, koju je organiziralo U. G. Svjetlo, protiveći se na taj način organiziranju prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini. Na zvaničnoj stranici Sindikata objavljeno je sljedeće saopštenje:

Raduje nas da se na miran i transparentan način promovira vrijednost porodice kao glavnog stuba društva. U današnje vrijeme kada su na ovim podnebljima zbog političke nestabilnosti i uslova života narušeni svi principi porodice nema sumnje da je neophodno učiniti sve kako bi se ukazalo na vrijednosti tradicionalne porodice i na taj način svakog građanina podsjetiti i dati mu mogućnost da bira između onoga što je vrijednost i onoga ko misli drugačije.

Ova reakcija na Prajd nije rezultat prethodno provedenih rasprava unutar članstva, iako jedan njegov dio sigurno dijeli istu emociju. Nakon što je postom na Facebooku predsjednik Sindikata Saudin Sivro zatražio od škola da se u roku od 48 sati izjasne da li su (ili nisu) za podršku Danu tradicionalne porodice, uz napomenu kako će njihovu šutnju smatrati podrškom, članstvo se po tom pitanju nije sastajalo niti se o njemu formalno izjašnjavalo.

 

Slika 1
ssooioks.com

 

Podržan očekivanom šutnjom članstva, kojem nije ostavio ni vremena ni mogućnosti da bilo šta kaže, predsjednik sivrikata je, prema pisanju portala Klix.ba, na skupu potvrdio da se njegovo Udruženje primarno zalaže za radnička prava i često ih traži kroz proteste, ali da su ovog puta došli da podrže protest protiv Povorke i kažu da je porodica stub društva, a stub porodice majka i u da se u svakoj porodici mora znati koja je čija uloga.

Svoj istup je doveo u vezu i sa obrazovanjem, obećavajući da će se Sindikat truditi da zaštiti nastavne planove i programe u kojima neće biti ništa što ne zagovara većina, da se ne ugrozi ono što je stub društva.

Predsjednik Sivro nije ni prije ni poslije ovog istupa objasnio na čemu temelji svoj mandat da štiti nastavne planove i programe od onoga što ne zagovara većina, niti se pozvao na mjesta u važećim zakonima koji regulišu pitanje ugrožavanja stubova društva.

Ostalo je nejasno i na koji način derogiranje potpisanih međunarodnih deklaracija, a s njima i državnih obaveza Bosne i Hercegovine, predstavlja zaštitu prava i interesa zaposlenika u djelatnosti osnovnog obrazovanja, predškolskog odgoja, kao i zaposlenika u drugim institucijama čija je djelatnost u funkciji osnovnog obrazovanja i odgoja, što je također obaveza Sindikata predviđena Statutom. Razjašnjenje smo potražili upitom na zvaničnu adresu Sindikata, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Izlazeći iz okvira zakona, Saudin Sivro je lična uvjerenja predstavio (sa spornim legitimitetom!) kao zajednička, označavajući cjelokupno članstvo Sindikata kao homofobno. Homofobiju, međutim, posredno, odbacuje čak i Statut Sindikata na čijem je on čelu, jer u članu 3 jasno piše da Sindikat djeluje na području Federacije BiH, a svojom aktivnošću promoviše i afirmiše interese Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Bosna i Hercegovina je na međunarodnom planu potpisala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima sa pripadajućim protokolima (što je navedeno i u Aneksu I Ustava BiH), a i jedna je od 85 zemalja koje su potpisale Deklaraciju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu Ujedinjenih nacija, čime se obavezala da će poštovati ljudska prava, među njima i prava LGBT osoba. U Bosni i Hercegovini su na snazi Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o zabrani diskriminacije, koji zabranjuju diskriminaciju po osnovu rodnog/spolnog identiteta.

Svojim samovoljnim javnim istupom predsjednik Saudin Sivro je govoreći u množini, u ime mnogobrojnog školskog osoblja, obmanuo javnost i nanio štetu ugledu (umjesto da promoviše interese!) Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu (predstavljajući je kao zemlju koja ne prihvata usvojene standarde ljudskih prava), a time prekršio i citiranu odredbu Statuta. Zbog toga bi ga članstvo, ne ulazeći u etičke rasprave, moralo pozvati na odgovornost, a ukoliko se on ne izvini, ne prizna grešku i ne prihvati sankcije, na istupanje iz kompromitovanog Sindikata i prelazak u drugi ili osnivanje novog.

Ako se to ne desi, možemo zaključiti da među prosvjetarima postoji prećutna saglasnost o tome da se u obrazovanje ne trebaju uvoditi sumnjive seksualne orijentacije, ali i da sindikat mogu voditi osobe nesumnjive kognitivne dezorijentacije.

Najnovije

Izazov

O mogućem rješenju za egzistencijalno mrcvarenje radnika Zemaljskog muzeja

Nenad Veličković

Čitanka i istorija u jami

Leševi putuju u Sarajevo

Nenad Veličković

Jedan mogući odgovor učitelja na mafijaško ustrojstvo države

Šta ja to radim?

Nenad Veličković

Anis Krivić, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo

Ne smijemo zaboraviti rezultate PISA testa

Rubina Čengić

Anis Krivić, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo

O platama prosvjetara odlučivat će struka

Rubina Čengić