Nastavnička pitanja

Mali test za nastavnike, a može i za roditelje

Gospođa direktorka

Anes Osmić

06.06.2019

S roditeljima je u odličnim odnosima. Oni su uvijek u pravu. Pogotovo ovi koji su u školskom odboru i vijeću roditelja.

Ilustracija: nuvolanevicata / Shutterstock.com

Ocijeni od jedan do deset koliko je Gospođa direktorka direktorica (ili direktor) tvoje škole:

  • Najvažnija preporuka koju ima je članstvo u pravoj političkoj stranci – onoj koja je osvojila škole i postavlja direktore/direktorice.
  • Zakon o radu i radna prava tumači jednostavno: ili si protiv nje ili s njom. Trećeg nema. Tako prava vrijede za one koji su s njom, a obaveze za one protiv nje. Široke ruke i slonovog pamćenja uvijek vrati svakome po zasluzi.
  • Voli kada su u školi gosti. Sama će ih provesti kroz školu, sve im pokazati i objasniti da je škola tim, a ona je jedna! Svi su kao porodica (s tim da je ona nekom majka, a nekom maćeha).
  • Obožava da daje izjave za medije. Kad je čovjek sluša povjerovao bi joj i da kaže da je Zemlja ravna ploča.
  • Kolegama i kolegicama uvijek natrlja nos pred svima. Nikada u četiri oka. Što je više publike, to su njene kritike oštrije. Napominje uvijek kako to radi zbog imidža škole, nema nikad ništa lično ni protiv koga.
  • Ulazi na časove bez najave, da zalije cvijeće ili da pita nekog učenika nešto, pa sjedne i tako bude na času.
  • S roditeljima je u odličnim odnosima. Oni su uvijek u pravu. Pogotovo ovi koji su u školskom odboru i vijeću roditelja. S njima se čuje i putem Vibera. Škola joj je druga kuća. Zato kada neki učenik javno kaže da se u njenoj kući osjeća loše ili da nema mjesta za priču o depresiji, ona ga odmah pozove na razgovor i kaže mu s vrata jasno i glasno: Kod nas nema nikakve depresije, vidiš kako sve sija! Ako joj učenik kaže da to nije tačno, da on lično plače na svakom malom odmoru u WC-u, poziva razrednicu tog učenika kako bi mu pozvala roditelje i smanjila vladanje: Depresija ne postoji. To su savremene izmišljotine! Učeniku bi bilo bolje da malo manje hoda po kojekakvim seminarima i radionicama te tamo uči o raznim glupostima. Kao da mu njegova škola ne pruža dovoljno, kao da ovdje nema sve.
  • Pobune i revolucije sasijeca u korijenu. Ne voli ove što puno misle, što hoće neke reforme, ishode, izmjene i dopune. Na mlade koji bi nešto da mijenjaju u školstvu je alergična. Uvijek im kaže: Imate dvije opcije: ili da plaću zarađujete u ovoj školi ili negdje drugo.
  • Bira posebnu odjeću kada je školska priredba, a još posebniju kada na priredbu dolazi neko iz općine. Sve zna i u sve je upućena! Saznat će i ko je ovaj tekst napisao. Njen kec u rukavu su uvijek provjerene glasine i tračevi. Njen tim joj uredno dostavlja informacije o svima: ko je kome žirant, a ko kome ljubavnik – sve to direktorka zna i samo čeka pogodan trenutak da iskoristi.
  • Zna da je za njeno carstvo najvažnije poznanstvo u resornom ministarstvu. Tamo isto sve zna: ko koju zimnicu voli, kome se treba nasmijati, a kome stisnuti zube. Ne žuri se njoj nigdje. Pustila je svoje korijenje. Uostalom, to je po njenoj procjeni i smisao direktorskog posla – sijati strah i sram, te vladati što duže. S pozicije je neće skinuti niko i ništa, a ponajmanje ako je prepoznate u osam ili više stavki ovog teksta.

 

Odgovori:

Od 1 do 3 podudarna odgovora: Imate sreće, vaša škola bi i mogla postati uspješna, a djeca i roditelji zadovoljni.

Od 3 do 6 podudarnih odgovora: Vaša direktorica je na raskrsnici – ako ostane još jedan mandat, idete ka broju 10 i neće vam biti lako; ako se nakon ovog mandata vrati u učionicu, bićete spašeni.

Od 6 do 10 podudarnih odgovora: Nema vam spasa, vi postojite da bi ona negdje bila direktorica.

Najnovije

Sjajni rezultati gimnazijalki iz Bosanske Krupe na takmičenju Owlypia

Mogle bi ići u drugi krug, ali...

Amna Dervišagić

Zapisi iz učionice

(Ne)spremnost nastavnika

Mirza Ahmetović

Profesionalni život jedne prosvjetarke

Sve što se ne vidi

Maksuda Muratović

Zapisi iz učionice

Ocjena iznad svega?

Mirza Ahmetović

Ulaganje u nauku u BiH

Zamislite da naša država odluči da počne ulagati u budućnost

Edina Međić